Sałatka jarzynowa


Składniki:
700 - 800g. marchewka
2 szt. korzeń selera (średniej wielkości)
2 szt. burak ćwikłowy (średniej wielkości)
1 - 2 szt jabłka (ulubiona odmiana najlepiej słodka)
4 - 5 szt. jaja kurze
150 - 200g. korniszony z chili
400g. jogurt TOLONIS typu greckiego
2 - 3 łyżeczki musztarda sarepska Rika
1 pęczek natki pietruszki
marchew, marchewka korzeń selera buraczki czerwone, buraczki ćwikłowe jabłka jaja kurze, jajka kurze korniszony z chili jagurt naturalny typu greckiego TOLONIS musztarda sarepska rika z biedronki natka pietruszki

Przyprawy:
Sól, pieprz świeżo mielony
solniczka, sól młynek do mielenia pieprzu

Przygotowanie:

sałatka jarzynowa bez majonezu, dietetyczna sałatka jarzynowa, pomidor, natka pietruszki
Bardzo uwielbiam sałatkę jarzynową przyrządzoną w tradycyjny sposób. Jednak ta tradycyjna zawiera majonez, a warzywa gotowane w wodzie są bezwartościowe gdyż większość witamin i minerałów wylewamy do zlewu razem z wodą. Dzięki temu dostajemy bezwartościowe danie w postaci majonezu i warzyw, dobrze że jest tam świeża pietruszka o dużej ilości witaminy C.
Moja sałatka jest dietetyczna gdyż nie zawiera ani grama majonezu, zdrowa gdyż wszystkie warzywa są gotowane na parze więc wszystkie witaminy i minerały zostają w gotowanych warzywach. Dzięki temu dostajemy dietetyczną bombę witaminową, którą możemy podjadać między posiłkami bez obaw.


marchew, marchewka, drewniana deska do krojenia warzyw Marchewkę skrobiemy, odcinamy końcówki, płuczemy pod zimną bieżącą i układamy na pierwszym poziomie parowaru.
buraczki czerwone, buraczki cwikłowe Buraczki obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na drugim poziomie.
Jeżeli mamy bardzo młode i małe buraczki wystarczy je opłukać i odciąć końcówki a w razie konieczności podzielić na mniejsze kawałki. Oczywiście w przypadku młodych buraczków musimy kupić więcej od 4 do 5 sztuk.

seler, korzeń selera Z korzeniem selera robimy to samo co z buraczkami, układamy na drugim poziomie parowaru. Jeżeli nam się nie mieści na drugim poziomie dokładamy na pierwszy poziom, pamiętajmy że trzeci musimy pozostawić na jajka.
jaja kurze, jajka od kury Ustawiamy parowar na 60 minut, 15 minut przed końcem gotowania warzyw dokładamy trzeci poziom z jajkami.
Po zakończeniu gotowania jajka natychmiast przekładamy do miseczki z zimną wodą do pełnego ostygnięcia, dzięki temu żółtko wewnątrz nie sczernieje. Pozostałe warzywa przekładamy do dużej miski i pozostawiamy do pełnego wystygnięcia w chłodnym miejscu pod przykryciem. jabłko jabłko






Jabłka dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę, wszystko przekładamy do misy w której będziemy mieszać sałatkę.

gotowane na parze buracki czerwone, buraczki ćwikłowe gotowane na parze, seler gotowany na parze, korzeń selera gotowany na parze
Buraczki i selera kroimy w kosteczkę i dokładamy do wcześniej pokrojonych jabłek.

marchew ugotowana na parze, marchewka ugotowana na parze To samo robimy z ugotowaną marchewką.


jajka ugotowane na twardo w parowarze Jajka i ostre korniszonik siekamy w kosteczkę, dodajemy do posiekanego jabłka i warzyw.
korniszony z chili na ostro






natka pietruszki

Pietruszkę dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, siekamy i dodajemy do posiekanego jabłka, warzyw i jajka.


marchewka gotowana na parze, marchew gotowana na parze, seler gotowany na parze, buraczki gotowane na parze, jogurt naturalny, musztarda sarepska, natka z pietruszki
Do tak przygotowanych składników dodajemy 400 gram jogurtu naturalnego typu greckiego. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprze, dodajemy 2 - 3 łyżeczki musztardy i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu ewentualnie doprawiamy i chowamy do lodówki aby sałatkę wychłodzić. Podajemy ze świeżym pomidorem, papryką, ogórkiem lub drobiową wędliną. Pyszna, smaczna i zdrowa, polecam osobom na diecie które lubią podjadać między posiłkami, smacznego.


zdrowa i dietetyczna sałatka jarzynowa bez majonezu, sałatka jarzynowa z jarzyn gotowanych na parze, dietetyczna sałatka jarzynowa

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz