Risotto z papryką na ostro

Gotowanie ryżu a w szczególności risotto na parze jest bardzo proste, nie musimy niczego pilnować przed obawą że coś się przypali. Do risotto użyłem czerwonej papryki, ale świetnym pomysłem który daje bardzo dobry efekt wizualny jest użycie trzech kolorów po połowie z każdej papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Ryż risotto gotowany na parze z papryką na ostro to świetny dodatek do dań z z grilla oraz z parowaru, a w szczególności do ryb takich jak grillowany łosoś.


Składniki :
150 g. ryż risotto
1 szt. papryka słodka czerwona
risotto tesco papryka słodka żółta, papryka słodka zielona, papryka słodka czerwona

Przyprawy:
Sól, domowa wegeta, chili (pieprz cayenne mielony)
sól, solniczka suszone warzywa i jarzyny prymat chili pieprz cayenne

Przygotowanie:

papryka czerwona słodka, drewniana deska do krojenia, misa do gotowania na parze, papryka pokrojona w kostkę

Paprykę płuczemy pod zimną bieżącą, pozbywamy się gniazda nasiennego oraz części niejadalnych.

Kroimy w kostkę i przesypujemy do misy w której będziemy gotować ją na parze razem z ryżem.



ryż do risotto, misa do gotowania na parze

Do papryki wsypujemy dokładnie 150 gram ryżu do risotto, doprawiamy własną vegetą, ostrą papryczką (pieprz cayenne) oraz lekko solimy.

UWAGA !!! Jeżeli nie mamy domowej vegety możemy użyć kupnej, jednak pamiętajmy że składa się ona głównie z soli a warzyw ma zaledwie 15% w porównaniu z domową.

Dlatego nie należy dodatkowo doprawiać solą, tak jak to zrobiłem w przypadku użycia domowej mieszanki.



ryż do risotto z papryką i przyprawami zalany wodą w pojemniku do gotowania na parze Do ryżu i papryki wlewamy 220 ml. wody, może być ciepła ale nie koniecznie.

Dokładnie mieszamy i wstawiamy do parowaru, ryż z papryką gotujemy na parze 25 - 35 minut, w zależności czy zalaliśmy go zimną czy ciepłą wodą.

Idealny dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie, smacznego.



ryż do risotto gotowany na parze, papryka gotowana na parze, talerz z ryżem gotowanym na parze, risotto z papryką

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz