Kasza gryczana prażona
gotowana na parze z suszonymi pomidorami


Składniki (3 - 4 porcje):
200 g. kasza gryczana prażona
50 g. suszone pomidory
kasza gryczana prażona pomidory suszone

Przyprawy:
Sól  (jeżeli pomidory suszone są z dodatkiem soli, to dodawanie kolejnej porcji jest zbędna)
sól, solniczka

Jak gotować kaszę gryczaną ?

kasza gryczana prażona Gotować w wodzie w woreczkach plastikowych, czy luzem albo na parze ?

Odpowiedź jest jasna, tylko gotowanie na parze pozwoli zachować więcej minerałów i witamin.

Gotując w plastikowych woreczkach nie dość że większość witamin i minerałów pozostaje rozpuszczona w wodzie i zostaje wylana do zlewu, to niestety plastikowe woreczki nie są zdrowe same w sobie. Owszem może zawierają odpowiednie atesty, jednak pamiętajmy że nie jest to naturalne i każdy plastik jest niezdrowy. Jedyną zaleta kaszy w woreczkach jest łatwość odmierzenia porcji, jeden woreczek to 100 gram.

Przygotowanie:

kasza gryczana prażona, pojemniczek do gotowania produktów sypkich na parze W pierwszej kolejności do pojemniczka w którym będziemy gotować na parze wsypujemy 100 gram kaszy gryczanej prażonej.

suszone pomidory, drewniana deska do krojenia Następnie 50 gram suszonych pomidorów kroimy w kosteczkę lub paseczki. Tak pokrojone pomidory wsypujemy do kaszy, następnie przysypujemy je kolejną 100 gramową porcją kaszy.






kasza gryczana prażona, suszone pomidory, woda, plastikowy pojemniczek do gotowania na parze Do kaszy i pomidorów wlewamy 300 ml. letniej przegotowanej wody, wstawiamy do parowaru i gotujemy od 35 do 40 minut. Po ugotowaniu zostawiamy jeszcze przez 15 minut w parowarze aby cała woda została wchłonięta przez kaszę.

Tak przygotowana kasza idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ryb przygotowanych na parze lu na grillu.

kasza gryczana prażona gotowana na parze z suszonymi pomidorami
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz