Grzybowe kuleczki risotto nadziane mozzarellą


Składniki (2-3 porcje):
150g ryżu risotto
40g suszony podgrzybek brunatny (krajanka)
125g mozzarella mini
15szt. pomidorki koktailowe
ryż risotto podgrzybek brunatny suszony krajanka, grzyby suszone mozzarella mini pomidory koktailowe



Przyprawy:
Kucharek lub vegeta, oliwa z oliwek, suszona bazylia lub oregano, pieprz świeżo mielonym, sól
vegeta oliwa z oliwek bazylia suszona oregano suszone pieprz mielony sól, solniczka

Przygotowanie:

grzyby suszone, podgrzybek suszony, podgrzybek brunatny suszony krajanka, miseczka porcelanowa Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 30 minut.



grzyby suszone po namoczeniu, miseczka do gotowania produktów sypkich na parze
Grzyby odsączamy, drobno kroimy i przekładamy do miseczki parowaru w którym będziemy gotować ryż risotto.




vegeta, kucharek, warzywko, oliwa z oliwek, porcelanowa miseczka
Do miseczki wsypujemy jedną łyżeczkę przyprawy typu kucharek i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wlewamy około 200 mililitrów ciepłej przegotowanej wody.




ryż risotto, grzyby, podgrzybek, miseczka do gotowania produktów sypkich na parze
Następnie do wcześniej przygotowanych grzybów wsypujemy 150 gram ryżu risotto.
Zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, w razie konieczności dolewamy wody tak aby przykryć w cały ryż.
Gotujemy na parze około 20 do 25 minut.



ugotowany ryż risotto na parze z grzybami
Po ugotowaniu przekładamy do większej miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu dolewamy około jednej łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.




mozzarella mini, oregno suszone, porcelanowa miseczka
Mozzarellę mini odsączamy, przesypujemy do miseczki i doprawiamy solą oraz suszoną bazylią lub oregano oraz dokładnie mieszamy.




grzybowe kuleczki risotto nadziewane mozzarellą, drewniana deska do krojenia
Następnie na lewą dłoń nabieramy około łyżki ryżu, kładziemy jedną mozzarellę i dogniatamy prawą dłonią z taką sama ilością ryżu. Formujemy kuleczki i odkładamy do misy parowaru. Kuleczki możemy przygotować wcześniej.
Jeżeli kuleczki przygotujemy wcześniej nie wkładajmy ich do lodówki aby ich zbytnio nie wychłodzić, najlepiej zostawić je tylko pod przykryciem do pory obiadowej.
Kuleczki gotujemy na parze zaledwie 5 do 7 minut, należy pilnować aby się nie rozleciały.


pomidorki koktailowe, mini mozzarella w oregano, kwadratowy talerz
W czasie podgrzewania kuleczek na parze myjemy pomidorki koktajlowe. Kroimy w małe ćwiartki układamy na talerzu i dokładamy pozostałą mini mozzarellę. Po zagrzaniu układamy na talerzu, dekorujemy świeżą pietruszka lub bazylią. Jak widać jedna z kuleczek rozleciała się, ale smakuje doskonale.




grzybowe kuleczki risotto nadziewane mozzarelą grzybowe kuleczki risotto z mozzarellą i pomidorkami koktailowyi

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz