Cukinia z aromatyczną bułką tartą


Składniki (3 - 4 porcje):
3 szt Cukinii średniej lub jedna duża
250g. Bułki tartej
150ml. Oliwy z oliwek smakowej (60ml. czosnkowej, 60ml. oregano, 30ml. ostrej chili)
Pęczek natki pietruszki
cukinia bułka tarta oliwa z oliwek, oliwa z oliwek oregano, oliwa z oliwek bazylia, oliwa z oliwek czosnkowa, oliwa z oliwek chili nać pietruszki



Przyprawy:
Sól, pieprz
sól, pieprz






Przygotowanie:
plastikowa miska, bułka tarta
Do miseczki w której będziemy wyrabiali farsz wsypujemy 250 gram bułki tartej.

natka z pietruszki, deska do krojenia Pietruszkę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy grube końce i drobno siekamy.

plastikowa miska, bułka tarta, posiekana natka z pietruszki Natkę wsypujemy do bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania.

plastikowa miseczka, bułka tarta, oliwa z oliwek o smaku oregano, oliwa z oliwek o smaku czosnku, ostra oliwa z oliwek, nać pietruszki Wlewamy 60 mililitrów oliwy o smaku czosnkowym, 60 mililitrów oliwy o smaku oregano i 30 mililitrów oliwy ostrej chili.

plastikowa miska, bułka tarta, oliwa z oliwek, natka z pietruszki Dokładnie mieszamy aby uzyskać jednolita masę, w razie konieczności dolewamy oliwy z oliwek o wybranym smaku, odstawiamy na czas przygotowania cukinii



cukinia Cukinię dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą, moja cukinia pochodzi z przydomowego ogródka dlatego nie jest tak wymiarowa jak kupiona w sklepie.



cukinia deska do krojenia
Odkrawamy końce, przekrawamy wzdłuż oraz dzielimy na kawałki. Jeżeli cukinia jest duża i przerośnięta w razie konieczności wykrawamy miąższ z pestkami.
cukinia z aromatyczną bułka tartą
Cukinię nadziewamy bułka tartą lekko ją dociskając, gotujemy na parze od 25 do 30 minut w zależności jak duża jest cukinia, smacznego.

cukinia gotowana na parze z aromatyczna bułka tartą

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz