Bakłażan z cukinią i mozzarellą


Składniki (2 - 3 porcje):
1 szt. Bakłażan
2 szt. Cukinia (mała)
250g. Mozzarella (dwa opakowania po 200g., po odsączeniu po 125g.)
bakłażan cukinia mozzarella

Przyprawy:
Sól, pieprz, przyprawa kuchni włoskiej, oliwa z oliwek czosnkowa
sól i pieprz przyprawa do kuchni włoskiej oliwa z oliwek bazyliowa czosnkowa peperonczino chili oregano



Przygotowanie:
bakłażan przekrojony na desce do krojenia Bakłażana myjemy pod bieżącą wodą, odkrawamy końcówkę oraz przekrawamy go na pół i solimy.
Tak przygotowanego bakłażana odstawiamy na pół godziny aby puścił soki, w ten sposób pozbędziemy się niechcianej goryczy.

bakłazan na ręczniku papierowym Gdy bakłażan puści soki przekładamy go na papierowy ręcznik i lekko przyciskamy.


bakłażan pokrojony w półtalarki i przyprawiony Tak przygotowanego bakłażana kroimy na półtalarki o grubości od pół do jednego centymetra i układamy w parowarze.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy przyprawą do dań włoskich wszystko według uznania.
cukinia na desce do krojenia Cukinię dokładnie płuczemy oraz odkrawamy końce.
pokrojona cukiia w talarki doprawiona i polana oliwą z oliwek Tak przygotowaną cukinię kroimy na talarki o grubości od pół do jednego centymetra i układamy na bakłażanie.
Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do dań włoskich oraz polewamy czosnkową oliwą z oliwek.
Warzywa gotujemy od 25 - 30 minut, w tym czasie przygotujemy mozzarellę.

mozzarella, mocarella, mocarela, ser włoski Mozzarellę odsączamy oraz kroimy w dość grube plastry.
mozzarella, mocarela, ser włoski, mocarella


ser mozzarella na cukini przyprawiony przyprawą do dań włoskich i polany czosnkową oliwą z oliwek Gdy upłynie czas gotowania układamy mozzarellę na warzywach posypujemy przyprawą do dań włoskich, polewamy czosnkową oliwą z oliwek i włączamy parowar na 5 minut aby ser się roztopił.
Należy obserwować kiedy ser będzie roztopiony i ewentualnie wyłączyć parowar przed czasem aby ser nie spłyną do tacki na ociekające soki.
Gdy ser się roztopi nakładamy słuszną porcję na talerz i... smacznego.

Bakłażan z cukinią i mozzarellą

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz