Pstrąg tęczowy z masłem i koperkiem


Składniki (2 porcje):
2 szt. Pstrąg świeży
50g. Masło
1 pęczek koperku
Pół cytryny
pstrąg tęczowy świeży wypatroszony masło tradycyjne koperek świeży cytryna, plasterki cytryny

Przyprawy:
Sól i pieprz
sól, pieprz

Przygotowanie:

masło, porcelanowa miseczka W pierwszej kolejności przygotujemy mało z koperkiem do ryby.
50 gram masła przekładamy do miseczki i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zmiękło.

koperek, drewniana deska do krojenia Koperek dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, w razie konieczności odcinamy zwiędłe i uszkodzone grube łodygi.
posiekany koperek, drewniana deska do krojenia Ostrym nożem siekamy bardzo drobno koperek.

koperek, mało, sól, pieprz, porcelanowa miseczka Koperek dodajemy do masła, przyprawiamy pieprzem i solą.

koperek wymieszany z masłem Masło z koperkiem dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ryby, ale nie do lodówki żeby nie stężało.

pstrag tęczowy świeży patroszony, pstrąg kupiony w biedronce, drewniana deska do krojenia Każdego pstrąga dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i lekko osuszamy.


tuszki pstraga tęczowego, wypatroszony pstrąg tęczowy, drewniana deska do krojenia Ostrym nożem odcinamy ogon, głowę i płetwy przede wszystkim na brzuchu ryby.


tuszki pstraga tęczowego z masłem i koperkiem Tak przygotowaną rybę przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy w środku oraz na zewnątrz masłem z koperkiem.
Rybę odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie owijamy folią aluminiową i gotujemy na parze 20 - 22 minuty.
Pstrąga podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia, smacznego.

pstrag tęczowy z masłem i koperkiem

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz