Pstrąg z koperkiem i limonką


Składniki (2 porcje):
2 szt. pstrąg świeży (2 x 25dg.)
1 pęczek koperku
2 szt. limonki
pstrąg tęcxzowy świeży koper, koperek limonka, limetka

Przyprawy:
Sól himalajska, świeżo mielony pieprz
sól himalajska pieprz ziarnisty, młynek do pieprzu

Przygotowanie:

koperek świeży, limonka, limetka, deska do krojenia Koperek dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą, limonki należy sparzyć wrzącą wodą.

limonka, limetka, starta skórka z limonki, tarka do parmezanu, miseczka Skórkę z limonki ścieramy na tarce do miseczki, następnie limonkę lekko rolujemy aby można byłą ją łatwiej wycisnąć, przekrawamy na pół i wyciskamy sok do startej skórki.

posiekany koperek w miseczce Koperek siekamy razem z łodygami i dodajemy do skórki oraz soku z limonki, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

pstrąg tęczowy, ryba słodkowodna Pstrąga dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

pstrąg tęczowy Następnie odcinamy głowę, płetwę ogonową i płetwy pod brzuchem, zostawiamy płetwy grzbietowe.

pstrąg, koperek Tak przygotowanego pstrąga wewnątrz doprawiamy solą himalajską, świeżo mielonym pieprzem i wkładamy wcześniej przygotowany koperek z limonką, nie wylewamy soku.

pstrąg zamarynowany w soku z limonki i koperku Następnie tak nadzianego pstrąga koperkiem wkładamy do pojemniczka i polewamy pozostałością soku, zamykamy i wkładamy do lodówki na 2 do 3 godzin.

Pstrąga gotujemy na parze od 15 do 18 minut, podajemy go z dwoma ćwiartkami limonki.

pstrąg na parze, pstrąg gotowany na parze z koperkiem i limonką, sałata pstrąg na parze, pstrąg gotowany na parze z koperkiem i limonką, sałata

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz