Pstrąg tęczowy nadziewany natką pietruszki


Składniki (2 porcje):
2 szt. Pstrąg świeży (2 x 25dg.)
2 - 4 pęczki natki z pietruszki świeża
1/2 cytryny

pstrąg tęczowy, pstrąg świeży pietruszka, nać z pietruszki cytryna

Przyprawy:
Pieprz i sól

sól i pieprz

Przygotowanie:

pstrąg tęczowy Pstrąga płuczemy pod zimną bieżącą wodą, solimy i pieprzymy w środku i z wierzchu.



natka z pietruszki, natka pietruszki Natkę pietruszki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, usuwamy grube łodygi.
Tak przygotowaną natkę siekamy niezbyt drobno.
Grube łodygi możemy posiekać i włożyć do aromatyzera lub w na spód parowaru aby nadały rybie jeszcze więcej aromatu.


pstrąg tęczowy nadziewany pietruszką Nadziewamy środek ryby wcześniej posiekaną natką.
Rybę owijamy folią lub przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Pstrąga gotujemy na parze 30 - 35 minut w zależności od wielkości i ilości ryb.
Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia, smacznego.

pstrąg na parze, pstrąg nadziewany pietruszką

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz