Pomidory nadziewane krewetkami


Składniki (4 porcje):
4 szt. Pomidor
250g. Krewetki tygrysie (225g. po rozmrorzeniu)
150g Bułka tarta
50ml. Oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki z pietruszki świeża (może być świeżo mrożona)
100 - 150g. Jogurt naturalny
1/2 cytryny
pomidory, pomidor krewetki, krewetki mrożone, krewetki tygrysie, krewetki black tiger, krewetki maritime bułka tarta oliwa z oliwek czosnek, ząbek czosnku nać pietruszki jogurt naturalny cytryna



Przyprawy:
Pieprz i sól

sól i pieprz

Przygotowanie:
możone krewetki, krewetki tygrysie Krewetki przesypujemy do pojemniczka i zalewamy letnią wodą aby się rozmroziły.
Gdy krewetki się rozmrożą ściągamy skorupę z tylnej części, sprawdzamy czy krewetka jest czysta i pozbawiona wnetrzności.
Z reguły krewetki są czyszczone jednak zdążają się które nie mają usuniętych wnętrzności, należy je usunąć ostrym nożem gdyż zepsuje to smak i zapach potrawy.
krewetka
Na zdjęciu po prawej pokazałem krewetkę z nieusuniętymi wnętrznościami, należy to wyciąć i wypłukać czystą wodą.
krewetki tygrysie, krewetki w cytrynie Wyczyszczone krewetki przekładamy do czystego pojemnika, skrapiamy sokiem z połowy cytryny solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowane krewetki odstawiamy do lodówki na godzinkę.





natka, natka z pietruszki Pietruszkę płuczemy, łodygi obrywamy z liści i same liście drobno siekamy.
bułka tarta, oliwa z oliwek, nać z pietruszki, czosnek, sól, pieprz Do miseczki wsypujemy 150 gram bułki tartej, wlewamy 50 mililitrów oliwy z oliwek, drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane liście natki pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.


pomidory, pomidory do nadziewania Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki tak jak pokazałem na zdjęciu i łyżeczką delikatnie wyciągamy miąższ i twardą część.


bułka tarta, sok z pomidorów, pietruszka, czosnek, oliwa z oliwek
Sok ze środka pomidora razem z pestkami dodajemy do wcześniej przygotowanej bułki i mieszamy.


pomidory, krewetki Do tak przygotowanych pomidorów wkładamy 3 - 5 sztuk krewetek, następnie nakładamy bułkę lekko ją wciskając, najlepiej robić to dłońmi.
nadziewane pomidory
Pomidory gotujemy od 15 do 18 minut, pozostałe krewetki także wkładamy do parowaru.
jogurt naturalny, miseczka, czosnek, sól, pieprz W czasie gdy gotują się pomidory przygotujemy sos.
Do miseczki przekładam 150 gram jogurtu naturalnego, ścieramy dwa ząbki czosnku, doprawiam solą, pieprzem i wszystko mieszamy.
Pomidory podajemy z sosem i pozostałymi krewetkami, smacznego.


pomidory nadziewane krewetkami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz