Polędwica z dorsza z serem pleśniowym i żurawiną


Składniki (2 porcje):
350g. Polędwica z dorsza grenlandzkiego, mrożona (4 - 6 szt.)
2 x 120g Ser pleśniowy naturalny Camember
8 łyżeczek żurawiny (konfitura)
polędwica z dorsza grenlandzkiego, dorsz grenlandzki, filet z dorsza ser pleśniowy, ser camembert naturalny żurawina

Przyprawy:
Pieprz i sól, cytrynowa przyprawa do ryb

sól i pieprz przyprawa cytrynowa do ryb

Przygotowanie:
polędwica z dorsza, dorsz mrożony, dorsz grenlandzki Dorsza wyciągamy z zamrażalnika i odstawiamy w ciepłe miejsce aby pozbyć się wody (glazury) i rozmrozić rybę, najlepiej zrobić to rano parę godzin przed gotowaniem aby ryba była idealnie rozmarznięta.
polędwica z dorsza, dorsz mrożony, dorsz grenlandzki
Gdy ryba się rozmrozi przekładamy na czysty i suchy półmisek, solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą cytrynową do ryb.
Idealnie jest gdy mamy mały ruszt (z mikrofali) na którym kładziemy rybę a pod spodem talerz, wtedy nie musimy czekać aż ryba do końca odmarznie.
Tak przygotowana rybę odkładamy do lodówki, aby rozmarzła do końca i przeszła smakiem przyprawy cytrynowej.
Gdy ryba jest już gotowa kładziemy ją na pierwszy poziom parowaru, na drugim poziomie układamy ser, wszystko gotujemy na parze 12 minut, smacznego.

Dorsz grenlandzki z serem pleśniowym i żurawiną



Niepołomice 2011, Piotr Eliasz