Łosoś w pieprzu ze szparagami


Składniki (2 porcje):
1 szt. filet z łososia norweskiego (około 300g.)
6 - 10 szt. szparagi
250 g. jogurt naturalny Tola +Wapń
3 - 5 szt. ząbki czosnku
10 - 15 g. rukola do dekoracji
filet z łososia norweskiego kupiony w sklepie biedronka, marinero filet z łososia szparagi zielone jogurt naturalny tola ze zwiekszona ilościa wapnia czosnek, ząbki czosnku rukola


Przyprawy:
Pieprz
pieprz mielony kamis





Przygotowanie:
łosoś, filet z łososia norweskiego, skóra z łososia, ostry nóż do filetowania, drewniana deska kuchenna do krojenia, ostry fioletowy nóż kupiony w sklepie biedronka
Łososia płuczemy pod zimną bieżącą wodą, w razie konieczności dzielimy na dwie porcje i filetujemy ze skóry.




łosoś norweski, filet z łososia norweskiego obtoczony w pieprzu, biały kwadratowy talerz z ikei
Łososia dokładnie posypujemy pieprzem z obu stron, nacieramy i odstawiamy do lodówki na godzinę.




czosnek, ząbki czosnku, tarka do parmezanu, jogurt naturalny, miseczka zółta
Do miseczki wlewamy 250 gram jogurtu naturalnego Tola. Obieramy 3 - 4 ząbki czosnku i ścieramy do jogurtu. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki.




szparagi zielone, drewniana deska do krojenia
Szparagi dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Aby sprawdzić gdzie szparaga jest zdrewniała i ile odciąć należy ją przełamać, chwytając za końce szparagi. Czym grubsza szparaga tym więcej będziemy musieli odciąć. Wiem że to wygląda na marnotrawstwo ale nie warto gdyż zdrewniałe części są niesmaczne. Jak widać na zdjęciu po prawej ponad połowa szparagi jest do wyrzucenia, dlatego wybierając szparagi w sklepie kupujmy cienkie egzemplarze i takie których końcówki stoją w misce z wodą.

Tak przygotowane szparagi układamy na pierwszym poziomie parowaru, na drugi poziom wkładamy wcześniej przygotowanego łososia. Wszystko gotujemy na parze 15 minut.


rukola, rokietka, drewniana deska kuchenna
W czasie gdy łosoś i szparagi gotują się na parze przygotujemy rukolę do dekoracji. Odkrawamy korzenie, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i układamy na talerzu.
łosoś gotowany na parze, szparagi gotowane na parze, rukola
Po ugotowaniu łososia i szparagów przekładamy na talerz i polewamy jogurtem z czosnkiem i pieprzem, smacznego. Łosoś jest przepyszny, pieprz nie nadaje mu tak dużej ostrości jak by się zdawało. Ryba jest mniej mdła, gdyż duża ilość pieprzu niweluje mdłość łososia. Polecam i życzę smacznego.
łosoś ze szparagami gotowany na parze w sosie czosnkowym z rukolą

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz