Okoń morski z natką pietruszki i masłem


Składniki (2 porcje):
2 szt. Okoń morski świeży (400 - 500g.)
50g. Masła
1/2 świeżego pęczka natki z pietruszki, (może być świeżo mrożony)
1/2 cytryny

okoń morski masło tradycyjne pietruszka, nać z pietruszki cytryna

Przyprawy:
Pieprz i sól

sól i pieprz

Przygotowanie:
Dzień wcześniej należy włożyć masło do zamrażalnika, zamrożone masło podczas gotowania ryby nie będzie się szybko wytapiać i wypływać z ryby.

natka z pietruszki, drewniana deska do krojenia Natkę pietruszki płuczemy pod zimną bieżącą woda i drobno siekamy.
okoń morski
Rybę dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem a do środka wkładamy natkę z pietruszki.
Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na jedną, dwie godzinki.
msło, drewniana deska do krojenia Przed włożeniem do parowaru kładziemy okonia na foli aluminiowej aby łatwiej było go wyjąc po ugotowaniu, dzięki temu nie rozleci się podczas przekładania na talerz.
Nie zapomnijmy o maśle które należy włożyć do środka i na wierzch okonia, tak przygotowaną rybę gotujemy na parze 30 minut.
Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia, smacznego.



okoń morski gotowany na parze z maslem i pietruszka

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz