Morszczuk argentyński w warzywach


Składniki (4 - 5 porcji):
500g. filet z morszczuka argentyńskiego, mrożony
3 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1/4 szt. seler
1/2 szt. por
190g. koncentrat pomidorowy 30% - Madero
50 - 70 ml. olej rzepakowy
filet z morszczuka argentyńskiego mrożony złota rybka, filet z morszczuka argentyńskiego, morszczuk argentyński marchew, marchewka, marchewki pietruszka korzeń, korzeń pietruszki korzen selera, seler por koncentrat z pomidorów, koncentrat pomidorowy olej rzepakowy

włoszczyzna, seler, marchew, pietruszka, por Zamiast kupować każde warzywo osobno polecam zakup tak zwanej włoszczyzny.
W sieci sklepów biedronka dostępne są właśnie takie zestawy marchew, seler, pietruszka i por.

Przyprawy:
Sól, pieprz, 5 - 6 liści laurowych, 5 - 6 kulek ziela angielskigo
sól i pieprz liść lauowy ziele angielskie

Przygotowanie:

włoszczyzna, marchew, marchewka, seler, pietruszka, por

Warzywa dokładnie myjemy, z marchewki i pietruszki odcinamy końcówki, jeżeli seler ma jakieś przerośnięte części które trudno umyć odcinamy je. Warzyww nie obieramy ze skórki gdyż pod nią jest najwięcej witamin.





włoszcyzna, marchew, marchewka, seler, pietruszka, por, koncentrat pomidorowy

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce z największym oczkiem. Pora przecinamy wzdłuż i tniemy w pół talarki, dodajemy do startych warzyw. Wlewamy około 50 do 70 mililitrów oleju rzepakowego, dodajemy 3 - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i doprawiamy wszystko pieprzem, dokładnie mieszamy.






warzywa, marchew, marchewka, pietruszka, seler, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie

Tak przygotowany farsz warzywny nakładamy na dość długi kawałek foli aluminiowej, na farsz kładziemy liść laurowy i ziele angielskie.


warzywa, marchew, marchewka, seler, pietruszka, por, olej rzepakowy, morszczuk argentyński, koncentrat pomidorowy

Następnie na farsz kładziemy mrożonego fileta z morszczuka argentyńskiego (nie rozmrażamy), lekko solimy i smarujemy z wierzchu koncentratem pomidorowym. Wszystko zawijamy tak aby podczas gotowania sos z morszczuka i warzyw nie wylał się na zewnątrz. Tak przygotowaną rybę gotujemy na parze 40 minut, rybę można jeść na zimno, smacznego.



morszczuk, warzywa, włoszczyzna, morszczuk na parze w warzywach

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz