Filet z łososia w pieczarkach z miksem sałat, fetą i oliwkami


Składniki (2 porcje):
300g. Filet z łososia norweskiego
100g. Pieczarki świeże
80 - 100g. MIX sałat z rukolą
80 - 100g. Ser sałatkowo-kanapkowy typu feta
80 - 100g. Oliwki czarne w zalewie, drylowane
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
30 ml. Oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
filet z łososia norweskiego marinero pieczarki świeże mix sałat z rukolą ser sałatkowo kanapkowy luxmilk oliwki czarne czosnek musztarda sarepska roleski oliwa z oliwek ocet balsamiczny

Przyprawy:
Sól, pieprz, oregano suszone, pieprz cytrynowy
sól, pieprz oregano suszone pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

woda, oliwa z oliwek, musztarda, czosnek, przyprawy, ocet balsamiczny, porcelanowa miseczka W pierwszej kolejności przygotujemy sos do sałatki, aby przeszedł smakiem i zapachem przypraw oraz czosnku.
Do miseczki wlewamy 50 ml. wody, 50 ml. oliwy z oliwek, dwie łyżeczki musztardy sarepskiej, na tarce ścieramy dwa ząbki czosnku, wlewamy łyżkę octu balsamicznego, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to w słoiczku gdyż wtedy możemy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zakręcając słoiczek i energicznie potrząsając nim.
Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki.

filet z łososia norweskiego, drewniana deska do krojenia Fileta z łososia dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

filet z łososia norweskiego, folia aluminiowa, porcelanowy talerz Filet dzielimy na dwie porcje, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Układamy na dwóch kawałka folii aluminiowej.

pieczarki świeże, drewniana deska do krojenia Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy zanieczyszczenia.

pieczarki świeże pokrojone, drewniana deska do krojenia Kroimy na grube plastry według uznania.

pieczarki świeże pokrojone, folia aluminowa, plaski talerz Tak pokrojonymi pieczarkami posypujemy łososia, doprawiamy solą zawijamy i gotujemy na parze 18 - 20 minut.


mix sałat z rukolą, miks sałat z rukolą, nierdzewna misa 80 - 100 gram miksu sałat przesypujemy do dużej misy.
miks sałat z rukola, mix sałat z rukolą, oliwki czrne drylowane, ser sałatkowo-kanapkowy typu feta Ser kroimy w kostkę, odcedzamy oliwki i dodajemy do sałaty.
Wszystko dokładnie mieszamy, nie dolewamy sosu.
Porcję sałatki przekładamy na talerz, dodajemy ugotowaną rybę z pieczarkami, wszystko polewamy sosem według uznania, smacznego.
Przed nałożeniem ryby warto odsączyć do zlewu sos spod pieczarek który wytworzył się podczas gotowania.

filet z łososia z pieczarkami gotowany na parze, sałatka z oliwek fety i miksu sałat z rukolą

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz