Łosoś marynowany w cytrynie i miodzie z sałatką z bobu


Składniki (2-3 porcje):
1 szt. filet z łososia norweskiego (około 300 - 400g.)
500 g. bobu
100 - 150g. suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 pęczek pietruszki
filet z łososia norweskiego kupiony w biedronce bób suszone pomidory w oleju natka pietruszki

Przyprawy:
dwie cytryny, dwie łyżki miodu
cytryna, cytryna plasterki miód

Przygotowanie:

cytryna, wyciskarka do cytrusów. Najpierw przygotujemy marynatę do łososia. Wyciskamy cytrynę, sok przelewamy do miseczki.




sok z cytryny, miód, miseczka porcelanowa Do cytryny dodajemy dwie łyżki miodu, ważne aby to nie był miód sztuczny najlepiej lipowy lub wielokwiatowy.

Dokładnie mieszamy aby miód rozpuścił się w cytrynie, dlatego najlepiej użyć miodu nie skrystalizowanego.





łosoś norweski, filet z łososia norweskiego, deska do krojenia, kuchenna deska do krojenia Łososia płuczemy pod zimną bieżącą wodą, dzielimy na dwie porcje i odcinamy skórkę.














łosoś, filet z łososia w marynacie z soku cytryny i miodu Tak przygotowanego łososia należy polać marynatą i odstawić na około 4 godziny.

Łososia można zamarynować dzień wcześniej, ryba będzie bardzo delikatna, oczywiście trzymamy go w lodówce.










bób gotowany na parze, bób ugotowany na parze 500 gram bobu przesypujemy do parowaru i gotujemy 15 minut.

Po ugotowaniu całą misę przekładamy do zlewu i bób płuczemy zimną wodą.

Ostudzony bób obieramy ze skórki. Wystarczy lekko naciąć jedną stronę bobu nożyczkami i wycisnąć do misy w której przygotujemy sałatkę.

Do sałatki można użyć bobu mrożonego i nie koniecznie musi to być bób młody.

Należy pamiętać że bób mrożony gotujemy dłużej, nie trzeba go rozmrażać.



pietruszka, natka pietruszki Pietruszkę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, drobno siekamy i dodajemy do bobu.








suszone pomidory w oleju, ostry nóż, drewniana deska do krojenia Około 10 szt suszonych pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy do bobu i posiekanej pietruszki.








bób gotowany na parze, suszone pomidory w oleju z ziołami, pietruszka, natka pietruszki, sałatka z bobu Tak przygotowane produkty polewamy dwiema łyżkami oleju z pod suszonych pomidorów, nie solimy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Łososia po 4 godzinach wyjmujemy z lodówki, przekładamy na pierwszy poziom parowaru i polewamy marynatą.

Gotujemy na parze 10 - 12 minut, podajemy z sałatką z bobu i ćwiartką cytryny do skropienia ryby.

Wspaniałe i delikatne danie, łososia polecam zamarynować dzień wcześniej lub z samego rana.

Danie praktycznie bez dodatku soli, suszone pomidory w oleju mają jej tyle że nie trzeba nic dodawać.





łosoś gotowany na parze, sałatka z bobu, bób gotowany na parze, sałatka z bobu z suszonymi pomidorami, obiad gotowany na parze, cytryna, łosoś z sałatką z bobu
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz