Łosoś marynowany w cytrynie i miodzie z sałatką z bobu


Składniki (2-3 porcje):
1 szt. filet z łososia norweskiego (około 300 - 400g.)
500 g. bobu
100 - 150g. suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 pęczek pietruszki
filet z łososia norweskiego kupiony w biedronce bób suszone pomidory w oleju natka pietruszki

Przyprawy:
dwie cytryny, dwie łyżki miodu
cytryna, cytryna plasterki miód

Przygotowanie:

cytryna, wyciskarka do cytrusów.
Najpierw przygotujemy marynatę do łososia. Wyciskamy cytrynę, sok przelewamy do miseczki.


sok z cytryny, miód, miseczka porcelanowa
Do cytryny dodajemy dwie łyżki miodu, ważne aby to nie był miód sztuczny najlepiej lipowy lub wielokwiatowy.




łosoś norweski, filet z łososia norweskiego, deska do krojenia, kuchenna deska do krojenia
Łososia płuczemy pod zimną bieżącą wodą, dzielimy na dwie porcje i odcinamy skórkę.


łosoś, filet z łososia w marynacie z soku cytryny i miodu
Tak przygotowanego łososia należy polać marynatą i odstawić na około 4 godziny. Łososia można zamarynować dzień wcześniej, ryba będzie bardzo delikatna, oczywiście trzymamy go w lodówce.




bób gotowany na parze, bób ugotowany na parze
500 gram bobu przesypujemy do parowaru i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu całą misę przekładamy do zlewu i bób płuczemy zimną wodą. Tak ostudzony bób obieramy ze skórki. Wystarczy lekko naciąć jedną stronę bobu nożyczkami i wycisnąć do misy w której przygotujemy sałatkę.
bób ugotowany na parze, ziarna bobu gotowane na parze






Do sałatki można użyć bobu mrożonego i nie koniecznie musi to być bób młody. Należy pamiętać że bób mrożony gotujemy dłużej, nie trzeba go rozmrażać.




pietruszka, natka pietruszki
Pietruszkę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, drobno siekamy i dodajemy do bobu.


suszone pomidory w oleju, ostry nóż, drewniana deska do krojenia
Około 10 szt suszonych pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy do bobu i posiekanej pietruszki.

bób gotowany na parze, suszone pomidory w oleju z ziołami, pietruszka, natka pietruszki, sałatka z bobu
Tak przygotowane produkty polewamy dwiema łyżkami oleju z pod suszonych pomidorów, nie solimy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do wychłodzenia.

Łososia po 4 godzinach wyjmujemy z lodówki, przekładamy na pierwszy poziom parowaru i polewamy marynatą. Gotujemy na parze 10 - 12 minut, podajemy z sałatką z bobu i ćwiartką cytryny do skropienia ryby. Wspaniałe i delikatne danie, łososia polecam zamarynować dzień wcześniej lub z samego rana. Danie praktycznie bez dodatku soli, suszone pomidory w oleju mają jej tyle że nie trzeba nic dodawać.




łosoś gotowany na parze, sałatka z bobu, bób gotowany na parze, sałatka z bobu z suszonymi pomidorami, obiad gotowany na parze, cytryna, łosoś z sałatką z bobu

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz