Łosoś na ostrym ryżu risotto z papryką


Składniki (2-3 porcje):
1 szt. filet z łososia norweskiego (około 300 - 400g.)
100g. ryżu risotto
1 szt. papryka słodka, kolor bez znaczenia
2 - 3szt. papryka ostra chili
filet z łososia norweskiego kupiony w biedronce ryż risotto, risotto rice, ryż risotto z tesco papryka słodka odmiana bell, papryka słodka czerwona, papryka słodka żółta, papryka słodka zielona, papryka ostra chili

Przyprawy:
Vegeta (kucharek lub warzywko), oliwa z oliwek, sól, pieprz świeżo mielony, cytryna
vegeta, wegeta oliwa z oliwek kupiona w sklepie biedronka sól pieprz świeżo mielony cytryna, cytryna plasterki

Przygotowanie:

filet z łososia norweskiego Filet z łososia dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, w razie konieczności wyciągamy pincetą ości.

filet z łososia norweskiego, ostry nóż, drewniana deska do krojenia Następnie bardzo ostrym nożem odcinamy skórę, aby pozostał sam filet bez skóry.
Kładziemy filet skóra do deski ostry nóż wkładamy tuż pod skórę i lekko dociskając nóż do deski odkrawamy skórę od pozostałej części fileta.

filet z łososia norweskiego, tależ płaski, cytryna Tak przygotowanego łososia jeszcze raz płuczemy pod zimna bieżącą wodą, dzielimy na dwie, trzy porcje i układamy na osobnym talerzu. Cytrynę należy sparzyć gdyż będzie nam potrzebny nie tylko sok ale i skórka do doprawienia ryby.

filet z łososia norweskiego doprawiony solą pieprzem świeżo mielonym i skórką z cytryny Łososia solimy do smaku oraz przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, skórkę z cytryny ścieramy bezpośrednio na łososia używając tarki do parmezanu.
Tak doprawionego łososia przykrywamy talerzem lub zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

vegeta, warzywko, kucharek, oliwa z oliwek, miseczka Teraz przygotujemy ryż risotto, można to zrobić dwie, trzy godziny przed podaniem dania.
Do miseczki w której przygotujemy bulion wsypujemy około półtorej łyżeczki przyprawy vegeta, kucharek lub warzywko, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Można użyć oczywiście kostki rosołowej jak w kuleczkach z risotto nadziewanymi mozzarellą, jednak zdrowiej będzie użyć vegety, warzywka lub kucharka.


bulion z vegety i oliwy z oliwek, bulion z warzywka i oliwy z oliwek, bulion z kucharka i oliwy z oliwek
Do oliwy i przypraw wlewamy 200 mililitrów gorącej wody, dokładnie mieszamy.



papryka słodka czerwona, drewniana deska kuchenna do krojenia Z papryki wykrawamy gniazdo nasienne i dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.








papryka czerwona pokrojona w kosteczkę, plastikowy pojemniczek do gotowania na parze Paprykę kroimy w kosteczkę i przesypujemy do pojemnika w którym będziemy przygotowywać ryż do łososia.


papryka chili zielona, papryka chili czerwona, drewniana deska kuchenna do krojenia Papryczkę chili dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki oraz pozbywamy się wszystkich nasion.
Do przygotowania użyłem dwóch rodzajów papryk chili, czerwona jest bardzo ostra i mało mięsista. Zielona pochodzi z mojej uprawy i jest jeszcze nie dojrzała gdyż jej kolor powinien być czerwony, jednak jest bardziej mięsista strukturą bardzo podobna do słodkiej.


papryka słodka pokrojona w kosteczkę, papryka chili zielona i czerwona, pojemnik plastikowy do gotowania na parze Z papryczek usuwamy gniazdo nasienne, drobno kroimy i dodajemy do papryki słodkiej.
Po przygotowaniu papryki chili dokładnie umyjmy deskę, nóż a przede wszystkim ręce gdyż zatarcie oka nie należy do przyjemnych.








ryż risotto, risotto rice, papryka słodka bell, papryka ostra chili, pojemniczek do gotowania produktów sypkich na parze Do tak pokrojonych papryk wsypujemy 100 gram ryżu risotto.



ryż risotto, risotto rice, papryka czerwona, papryka zielona, papryka słodka, papryka chili, bulion, miseczka do gotowania na parze produktów sypkich Wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, w razie konieczności lekko mieszamy aby cały ryż znalazł się w bulionie, ryż z papryką gotujemy na parze 35 minut.


ryż risotto ugotowany na parze z papryką słodka i ostrą w bulionie Po ugotowaniu i wyłączeniu się parowaru ryż zostawiamy w parowarze, dzięki temu szybko nie wystygnie. Przed gotowaniem ryby miseczkę z ryżem układamy na drugim poziomie parowaru a rybę na pierwszym poziomie.
Wszystko gotujemy 10 minut, po ugotowaniu porcję ryżu przekładamy na talerz.
Na ryż kładziemy ugotowany filet z łososia, wszystko podajemy z ćwiartką cytryny, smacznego.



łosoś gotowany na parze, łosoś na ostrym risotto gotowany na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz