Łosoś na ziemniakach


Składniki (2 porcje):

1 szt. filet z łososia norweskiego (około 300g - 400g.)
1 szt. limonka może być cytryna
600 - 700g. ziemniaków
4 - 6 ząbków czosnku
2 - 3 pęczki świeżego koperku
20g. masła
filet z łososia norweskiego kupiony w biedronce limonka ziemniaki, pyry, kartofle czosnek koperek, koper masło osełkowe ekstra


Przyprawy:
Pieprz i sól
sól, pieprz

Przygotowanie:

ziemniaki, pyry, kartofle, ząbek czosnku, ząbki czosnku, drewniana deska do krojenia

Ziemniaki skrobiemy, czosnek obieramy ze skórki i odcinamy końcówki. Przekładamy do parowaru i gotujemy na parze około 35 minut. Jeżeli mamy większe ziemniaki, warto je pokroić na mniejsze części aby szybciej się ugotowały.



filet z łososia norweskiego kupiony w biedronce, ostry nóż, drewniana deska do krojenia

W czasie gdy ziemniaki z czosnkiem gotują się, przygotujemy filet z łososia. Dokładnie płuczemy go pod zimna bieżącą wodą.

łosoś norweski bez skóry, filet z łososia norweskiego bez skóry

Przekrawamy go na dwie równe porcje i filetujemy ze skóry. Aby łatwo filetować łososia należy mieć bardzo ostry nóż.
Po podzieleniu go na dwie porcje, filet kładziemy na desce tak aby skóra przylegała do deski. Następnie lewą dłonią lekko dociskamy rybę do deski, nóż wsuwamy pomiędzy skórę a filet i delikatnie dociskamy nóż w kierunku deski.
Ostrożnym ale pewnym ruchem odcinamy skórę od pozostałej części fileta. Jeszcze raz płuczemy pod zimna bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i kładziemy na czysty talerz.



filet z łososia norweskiego, cytryna, tarka do parmezanu, talerz biały kwadratowy

Limonkę lub cytrynę należny sparzyć, fileta doprawić solą i pieprzem.



łosoś, filet z łososia norweskiego doprawiony sola pieprzem oraz skórką i sokiem z limona, biały kwadratowy talerz

Ścieramy skórkę z limonki lub cytryny na fileta. Następnie rolujemy pod dłonią limonkę lub cytrynę, przekrawamy na pół i skrapiamy nią łososia. Tak przygotowanego fileta wstawiamy do lodówki na około 30 minut, można oczywiście dłużej.

koperek, koper, posiekany koperek, drewniana deska kuchenna

Gdy ziemniaki ugotują się należy je przełożyć do misy w której będziemy je ubijać.
Koperek płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy grubsze łodygi a pozostałą część dokładnie siekamy.






ziemniaki gotowane na parze, czosnek gotowany na parze, świeży koperek, masło, plastikowa misa

Do ziemniaków dodajemy ugotowany czosnek, masło oraz świeży koperek. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i ubijamy na gładka masę.

ziemniaki ugotowana na parze z czosnkiem masłem i koperkiem

Tak ubite ziemniaki przekładamy do miseczki w której gotujemy na parze sosy czy produkty sypkie. Kładziemy ją na drugi poziom do ciepłego jeszcze parowaru, ziemniaki możemy przygotować około 2 godziny wcześniej. Na pierwszy poziom parowaru kładziemy wcześniej zamarynowanego łososia, wszystko razem z ziemniakami gotujemy 10 minut.

Na talerzu układamy porcję ziemniaków a następnie ugotowanego łososia, polecam też zrobienie mizerii na bazie jogurtu naturalnego.

filet z łososia norweskiego gotowany na parze z ubijanymi ziemniakami, ziemniaki gotowane na parze
łosoś na ubijanych ziemniakach gotowany na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz