Łosoś na ostrym awokado z kiełkami rzodkiewki


Składniki (3 porcje):
1 szt. filet z łososia norweskiego (około 400 - 500g.)
1 szt. awokado
50g. kiełki rzodkiewki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szt. papryka chili
1 szt. ctryna
filet z łososia norweskiego awokado, pestka awokado kiełki rzodkiewki oliwa z oliwek papryka chili, papryczka chili, ostra paryka, czerwona papryka cytryna, cytryna plasterki, żółta cytryna

Przyprawy:
Sól, pieprz świeżo mielony
sól pieprz  świeżo mielony

Przygotowanie:

filet z łososia norweskiego Filet z łososia dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, w razie konieczności pincetą wyciągamy ości.


filet z łososian nóż do filetowania, deka do krojenia Następnie dzielimy filet na równe porcje, filetujemy ze skóry, kolejny raz płuczemy pod zimną bieżącą wodą i układamy na talerzu.


filet z łososia norweskiego, talerz Fileta doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Cytrynę należy sparzyć gorącą wodą a następnie skórkę ścieramy na tarce do parmezanu posypując nią filet z łososia, startą skórkę warto lekko wetrzeć.
Tak przygotowany filet odstawiamy na minimum 30 minut.



awokado, drewniana deska kuchenna Awokado należy kupić parę dni wcześniej i trzymać w cieple aby dojrzało i zmiękło.
Dobrym pomysłem jest też zakup awokado na promocji, często duże sklepy obniżają ceny aby sprzedać towar który i tak będzie do wyrzucenia za parę dni jeśli nikt go nie kupi.
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę a łyżeczką wyciągamy miąższ i przekładamy do miseczki.

cytryna, papryczka chili, miąższ z awokado Do awokado zużyjemy pół cytryny, papryczkę chili, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz doprawimy solą.
miąższ z awokado, papryczka chili, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól Papryczkę chili kroimy z pestkami lub bez, wszystko zależy od wrażliwości naszego podniebienia.
Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, wciskamy pół cytryny uważając aby nie wpadły pestki.
Doprawiamy solą a następnie widelcem wszystko wyrabiamy na gładką masę.
W między czasie wstawiamy rybę, filet z łososia gotujemy na parze 10 minut.

pasta z awokado, kiełki rzodkiewki Łyżkę pasty z awokado przekładamy na talerz, należy ją lekko rozsmarować oraz posypać kiełkami rzodkiewki.
Gdy filet z łososia się ugotuje przekładamy go na awokado i kiełki, podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia, smacznego.

łosoś gotowany na parze, łosoś za awokado i kiełkach rzodkiewki, filet z łososia gotowany na parze, łosoś na ostrym awokado z kiełkami rzodkiewki

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz