Łosoś z sałatką z kiełków rzodkiewki i pestek dyni


Składniki (2 porcje):
1 szt. Filet z łososia norweskiego (około 300g.)
50g. Kiełki z rzodkiewki
50g. Pestki dyni
100g. Jogurt naturalny typu greckiego
1 szt. Cytryna
łosoś norweski świeży kiełki rzodkiewki pestki z dyni jogurt naturalny typu greckiego tolonis cytryna

Przyprawy:
Sól, papryka chili
sól ostra papryka chili

Przygotowanie:

cytryna, drewniana deska do krojenia Cytrynę kładziemy na deskę i rolujemy aby łatwiej było wycisnąć sok.
Przekrawamy na pół i wyciskamy sok do miseczki.

sok z cytryny, papryka chili, porcelanowa miseczka Do soku z cytryny dodajemy płaską łyżeczkę papryki chili, nie obawiajmy się łosoś nie będzie zbyt ostry.
Polecam także zamiast papryki łyżkę miodu pszczelego, a do uzyskania lepszego koloru łyżeczkę papryki słodkiej.


filet z łososia, drewniana deska do krojenia Filet z łososia dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

filet z łososia, drewniana deska kuchenna Przekrawamy na dwie równe porcje, doprawiamy solą do smaku i przekładamy na talerz skórą do dołu.

filet z łososia w marynacie z soku z cytryny wymieszanego z papryką chili Pędzelkiem wcieramy część marynaty w fileta, następnie polewamy go i obracamy skórą do góry.
Tak zamarynowanego łososia pozostawiamy w lodówce na półtorej godziny.
Po odczekaniu przekładamy łososia do parowaru i polewamy go marynatą.
Warto także położyć go na kawałku folii aluminiowej, łatwiej wtedy będzie go wyciągnąć.
Łososia gotujemy na parze 18 minut, w międzyczasie przygotujemy sałatkę.

kiełki rzodkiewki, pestki dyni, jogurt naturalny, porcelanowa miseczka Do miseczki przekładamy 50 gram kiełków z rzodkiewki, 50 gram pestek z dyni oraz 100 gram naturalnego jogurtu.
Delikatnie doprawiamy solą i wszystko dokładnie mieszamy, zalecam użyć większej miseczki niż tej na zdjęciu gdyż łatwiej się miesza.
Sałatkę dzielimy na dwie porcje i przekładamy na talerz, do tego ugotowany łosoś, smacznego.

łosoś z sałatka z kiełków rzodkiewki i pestek dyni

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz