Dzwonko łososia norweskiego z pieczarkami i sałatą z rukoli i pomidorów


Składniki (2 porcje):
2 szt. Dzwonko z łososia norweskiego (około 300g.), może być filet
200 - 250g. Pieczraki
30g. Rukola
2 szt. Pomidor
1/2 szt. Cytryna
łosoś norweski dzwonko pieczarki rukola pomidor, pomidory cytryna



Przyprawy:
Pieprz i sól
sól i pieprz

Przygotowanie:
pieczraki na desce do krojenia Pieczarki dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, nie musimy obierać.
pieczarki, folia aluminiowa


Kroimy na mniejsze części według uznania, przekładamy na kawałek foli aluminiowej, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy i przekładamy na pierwszy poziom parowaru.
łosoś norweski, dzwonko z łososia norweskiego, łosoś

Łososia dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, przekładamy na kawałek foli doprawiamy pieprzem i solą do smaku nie zawijamy, przekładamy do parowaru.
Pieczarki i łososia gotujemy na parze 20 minut
Folia w tym wypadku posłuży do przełożenia delikatnego łososia po ugotowaniu na talerz.
rukola, pomidor, talerz Rukolę płuczemy w sitku pod zimną bieżącą wodą, porcję przekładamy na talerz.
Pomidora płuczemy pod zimną bieżącą wodą, kroimy na kawałki według uznania, układamy na rukoli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy łosoś się ugotuje przekładamy go na talerz, pieczarki przed nałożeniem odsączamy z soków które zebrały się podczas gotowania.
Przed podaniem łososia skrapiamy ćwiartka cytryny, smacznego.
łosoś norweski z pieczarkami i sałatą z rukoli i pomidora dzwonko z łososia gotowane na parze, pieczarki na parze, sałata z rukoli z pomidorem

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz