Łosoś w ostrym posłaniu z melona


Składniki (2 porcje):
1 szt. Filet z łososia norweskiego (około 300g.)
półtorej cytryny
2 - 3 łyżeczki miodu (rzepakowy)
1/4 melona
1 - 2 szt. Papryczki chilli
łosoś norweski świeży cytryna miód pszczeli melon papryczka chili, papryka chili, papryczka chilli, chilli

Przyprawy:
Sól
sól, solniczka

Przygotowanie:
miód pszczeli rzepakowy, miseczka porcelanowa biała
W pierwszej kolejności przygotujemy marynatę do łososia.
W miseczce umieszczamy dwie, trzy łyżeczki miodu rzepakowego.
Do marynaty możemy użyć także miodu wielokwiatowego czy lipowego, ważne aby był prawdziwy a nie sztuczny.

miód pszczeli rzepakowy, sok z cytryny, biała porcelanowa miseczka Cytrynę najpierw lekko walcujemy pod dłonią aby lepiej wycisnąć z niej sok.
Przekrawamy na pół i wyciskamy do miodu na wyciskarce lub ręcznie przez sitko aby nie wpadły pestki.
Odstawiam w ciepłe miejsce mieszając co jakiś czas aby cały miód rozpuścił się w cytrynie.
łosoś norweski, filet z łososia norweskiego, drewniana deska do krojenia
Łososia płuczemy pod zimna bieżącą wodą, lekko solimy do smaku i przekrawamy na pół robiąc dwie porcje.




łosoś norweski, łosoś w marynacie z cytryny i miodu Tak przygotowanego łososia przekładamy na talerz, wcieramy marynatę pędzelkiem oraz polewamy.
Jak widać część miodu się nie rozpuściła, przekładamy go na łososia i wcieramy pędzelkiem.

łosoś norweski w marynacie z cytryny i miodu rzepakowego
Gdy marynatę już wetrzemy w łososia każdy kawałek odwracamy skóra do góry i zostawiamy w lodówce na około półtorej do dwóch godzin.
Miód zawarty w marynacie zniweluje zapach rybny a cytryna nada mu przyjemnego smaku.
Po zamarynowaniu łososia przekładamy go do parowaru i gotujemy na parze 15 do 18 minut, w zależności od mocy parowaru i ilości łososia.
W międzyczasie przygotujemy melona z chili do łososia.

melon przekrojony na pół, deska do krojenia
Melona przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i połówkę dzielimy na dwie części, do łososia zużyjemy tylko ćwierć melona.

melon w pojemniczku blendera
Do przygotowania sosu będziemy potrzebowali blendera w którym wszystko zmiksujemy.
Melona oddzielamy od skórki i kroimy na mniejsze kawałki, wszystko wkładamy do blendera.



melon w blenderze z papryczką chili
Papryczkę chili płuczemy odkrawamy koniec i wrzucamy do wcześniej przygotowanego melona.
Z papryczki chili możemy usunąć część pestek aby była mniej ostra, wszystko dokładnie miksujemy.
Do zmiksowanego sosu wciskamy cytryny do smaku, wszystko w zależności od gustu.
Pamiętajmy że łosoś jest mdły i należy tak doprawić melona aby dominowała ostrość następnie posmak kwaśnej cytryny a na końcu melon.
Dlatego też warto mieć dwie papryczki chili aby w razie konieczności dodać jej więcej gdyby się okazało że melon jest zbyt słodki.
Przy sosie warto troszkę poeksperymentować gdyż trudno napisać tu dokładnie w jakich proporcjach należy dodać każdego ze składników.
Melon czym bardziej dojrzały tym bardziej jest słodki dlatego nie podaję dokładnych proporcji gdyż nie wiem na jakiego melona traficie.
Po ugotowaniu ryby nakładamy ją na talerz i polewamy sosem, smacznego.
łosoś gotowany na parze w ostrym posłaniu z melona

filet z łososia norweskiego gotowany na parze w ostrym posłaniu z melona

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz