Łosoś norweski w koperku z warzywami


Składniki:
2 szt. Filet z łososia norweskiego (świeży, około po 30dg.)
100 g. Kalafior (mrożony)
150 g. Fasolka szparagowa żółta (mrożona)
2 pęczki koperku świeżego (może być świeży mrożony)
1/2 Cytryny

łosoś norweski świeży kalafior mrozony fasolka szparagowa żółta koperek cytryna

Przyprawy:
Pieprz i sól

sól i pieprz

Przygotowanie:
warzywa, kalafior, fasolka szparagowa żółta

W pierwszej kolejności wsypujemy warzywa na drugi poziom parowaru i zostawiamy aby rozmarzły.
Warzyw dajemy według uznania, są raczej dopełnieniem do łososia, możemy dać więcej i zrobić 4 porcje a łososia przed gotowaniem podzielić na połówki.
łosoś norweski

Fileta myjemy pod zimną bieżącą wodą, układamy na talerzu przyprawiamy solą i pieprzem.
koperek Koperek płukamy i siekamy, nie wyrzucamy łodyg koperku gdyż ułożymy je pod spód łososia w parowarze, nada to jeszcze większego aromatu podczas gotowania.


łosos w koperku

Posiekanym koperkiem posypujemy łososia i lekko przyklepujemy.

łosoś z koperkiep, łosoś w streczu Tak przygotowanego łososia obwijamy streczem do żywności i odstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny (czym dłużej tym lepiej).
łosoś na parze Gdy łosoś już poleży w koperku przekładamy go na pierwszy poziom parowaru.
Na drugim poziomie mamy już rozmarznięte warzywa.
Parowar ustawiamy na 20 minut, łososia podajemy z warzywami i ćwiartką cytryny do skropienia, smacznego.



łosoś w koperku z warzywami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz