Łosoś norweski gotowany w koperku z brokułem i ziemniakami w sosie koperkowo musztardowym


Składniki:
1 szt. filet z łososia (świeży, około po 30dg.)
1 szt. brokuł (mały)
2 - 3 szt. ziemniaki
150g. jogurt naturalny typu Greckiego
15g. (1 łyżeczka) musztarda sarepska
1 pęczek koperku świeżego
1/2 cytryny

1 szt. Filet z łososia (świeży, około po 30dg.) 1 szt. Brokuł (mały) 2 - 3 szt. Ziemniaki 150g. jogurt naturalny typu Greckiego 15g. (1 łyżeczka) musztarda sarepska 1 pęczek koperku świeżego Połowę cytryny

Przyprawy:
Sól
sól, solniczka

Przygotowanie:

koperek, drewniana deska do krojenia
Koperek płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

koperek świeży, drewniana deska do krojenia
Odcinamy grube łodygi, nie wyrzucamy ich będą gotowały się razem z łososiem.

posiekany świeży koperek, drewniana deska do krojenia
Grube łodygi odkładamy na osobny talerzyk a resztą drobno siekamy ostrym nożem.

filet z łososia norweskiego, drewniana deska do krojenia
Łososia płuczemy pod zimną bieżącą woda, lekko solimy do smaku według uznania.

filet z łososia norweskiego
Przed gotowaniem dzielimy filet na dwie równe porcje.

filet z łososia z koperkiem, drewniana deska do krojenia
Każdy kawałek posypujemy koperkiem, pamiętajmy że połowa koperku musi zostać do sosu.

filet z łososia posypany żwiezym koperkiem, folia aluminiowa, drewniana deska do krojenia

Teraz należy przygotować sobie dwa kawałki foli aluminiowej na której kładziemy grube kawałki łodyg koperku, na tym wszystkim kładziemy łososia posypanego koperkiem. Łososia zawijamy i wstawiamy do lodówki, łososia możemy przygotować sobie wcześniej.



jogurt naturalny typu greckiego, musztarda sarepska, świezy koperek, porcelanowa miseczka

Do miseczki przekładamy 150 gram jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy sarepskiej, wsypujemy pozostałą część koperku i solimy do smaku według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy lub zawijamy folią i wstawiamy do lodówki.


ziemniaki, drewniana deska do krojenia

Ziemniaki skrobiemy, płuczemy pod zimną bieżącą woda, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na talarki. Ziemniaki można przygotować wcześniej, należy tylko trzymać je w zimnej wodzie aby nie czerniały.

brokuł świeży, deska do krojenia
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.

różyczki brokuła, brokuł podzielony na różyczki, drewniana deska do krojenia

Różyczki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, przekładamy do drugiej misy parowaru i możemy schować do lodówki do czasu pory obiadowej. Gotowanie wymaga nakładanie w odpowiednim czasie kolejno każdego poziomu. Na pierwszym poziom parowaru wsypujemy wcześniej przygotowane ziemniaki, ustawiamy parowar na 30 minut. Po 12 minutach dokładamy kolejny poziom z różyczkami brokuła, gdy do końca zostanie 15 minut na samym końcu dokładamy trzeci poziom z łososiem. Po ugotowaniu przekładamy wszystko na talerz, ziemniaki polewamy gęstym sosem koperkowo musztardowym i podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia łososia, smacznego.



łosoś gotowany na parze w koperku z brokułem i ziemniakami w sosie koperkowo musztardowym łosoś gotowany na parze w koperku z brokułem i ziemniakami w sosie koperkowo musztardowym

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz