Łosoś norweski na bakłażanie w aromatycznej czosnkowej oliwie z oliwek


Składniki (2 - 3 porcje):
1 szt. Filet z łososia norweskiego (około 300g.)
1 szt. Bakłażan
łosoś norweski świeży bakłażan



Przyprawy:
Pieprz i sól, przyprawa cytrynowa do ryb (Galeo), czosnkowa oliwa z oliwek
sól i pieprz przyprawa cytrynowa do ryb galeo oliwa z oliwek o smaku czosnku bazyli oregano i ostra chili

Przygotowanie:
bakłazan, plasterek bakłażana Bakłażana myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół wzdłuż i z każdej połowy odkrawamy plasterki o grubości około 1,5 centymetra, z jednego bakłażana wychodzą 3 - 4 plasterki.
Każdy plasterek solimy z obu stron i odkładamy na 15 minut aż puści soki, w tym czasie przygotujemy łososia.
filet łososia pozbawiony skóry
Łososia dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą, ostrym nożem odkrawamy skórę.
Jeżeli na skórze zostały kawałki łososia odkrawamy je gdyż wykorzystamy wszystko.

plaster bakłażana na ręczniku papierowym
Bakłażana kładziemy na kawałku ręcznika i odciskamy oraz osuszamy z gorzkiego soku który się wydzielił pod wpływem soli.
plaster bakłażana na foli aluminiowej przyprawiony i polany oliwą z oliwek
Ucinamy kawałek foli aluminiowej o szerokości troszkę większej od bakłażana.
Folie kładziemy w parowarze, na folię kładziemy bakłażana, posypujemy pieprzem według uznania i polewamy oliwą z oliwek o smaku czosnkowym.
łosoś norweski na bakłażanie polany oliwą z oliwek i przyprawiony przyprawą cytrynową do ryb galeo Wcześniej przygotowanego fileta z łososia kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje i układamy na bakłażanie.
Posypujemy przyprawą cytrynowa do ryb oraz kolejny raz oliwą z oliwek czosnkową wszystko według uznania, gotujemy na parze 20 minut.
Po ugotowaniu za pomocą foli przenosimy wszystko na talerz, smacznego.
Łosoś norweski na bakłażanie w aromatycznej czosnkowej oliwie z oliwek

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz