Krewetki na sałacie lodowej i kiełkach rzodkiewki w sosie czosnkowym z pomidorami


Składniki (2 porcje):
250g. Krewetki tygrysie (225g. po rozmrorzeniu)
2 szt. Pomidory
1/2 główki sałaty lodowej
50g. Kiełki rzodkiewki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczeka natki z pietruszki świeża (może być świeżo mrożona)
200g. Jogurt naturalny typu greckiego
1/2 cytryny
krewetki, krewetki mrożone, krewetki tygrysie, krewetki black tiger, krewetki maritime pomidory, pomidor sałata lodowa kiełki rzodkiewki czosnek, ząbek czosnku nać pietruszki tolonis jogurt naturalny cytryna



Przyprawy:
Pieprz i sól

sól i pieprz

Przygotowanie:
możone krewetki, krewetki tygrysie Krewetki przesypujemy do pojemniczka i zalewamy letnią wodą aby się rozmroziły.
Gdy krewetki się rozmrożą ściągamy skorupę z tylnej części, sprawdzamy czy krewetka jest czysta i pozbawiona wnetrzności.
Z reguły krewetki są czyszczone jednak zdążają się które nie mają usuniętych wnętrzności, należy je usunąć ostrym nożem gdyż zepsuje to smak i zapach potrawy.
krewetka
Na zdjęciu po prawej pokazałem krewetkę z nieusuniętymi wnętrznościami, należy to wyciąć i wypłukać czystą wodą.
natka pietruszki, drewniana deska do krojenia warzyw
Natkę pietruszki płuczemy pod zimną bieżącą wodą i drobno siekamy.
krewetki tygrysie, sok z cytryny, natka pietruszki
Oczyszczone krewetki przekładamy do czystego pojemniczka, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką.
Tak przygotowane krewetki odstawiamy na godzinę do lodówki, można oczywiście ten czas wydłużyć.
miseczka, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz
Do miseczki przekładamy około 200g. jogurtu naturalnego typu greckiego, na tarce ścieramy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
sałata lodowa, kiełki rzodkiewki, sos czosnkowy, jogurt naturalny, metalowa misa ze stali nierdzewnej typu inox
Po godzinie lub dłuższym czasie przekładamy krewetki do parowaru i gotujemy na parze 10 minut, w tym czasie przygotujemy sałatę z kiełkami rzodkiewki.
Pół główki sałaty siekamy, dodajemy do niej 50g. kiełków z rzodkiewki, wlewamy sos czosnkowy i wszystko dokładnie mieszamy, porcję przekładamy na talerz.
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki według uznania oraz doprawiamy, gdy krewetki się ugotują na parze przekładamy na talerz, smacznego.


krewetki na sałacie lodowej z kiełkami rzodkiewki w sosie czosnkowym z pomidorami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz