Filet z mintaja z kaszą jęczmienną na bulionie warzywnym


Składniki:
6 szt. Kostka z mintaja
200g. Kasza jęczmienna
1 szt. Cytryna

kostka z mintaja kasza jęczmienna cytryna

Przyprawy:
Pieprz cytrynowy, sos sojowy, 1/2 kostki, bulion warzywny

pieprz cytrynowy sos sojowy bulion warzywny

Przygotowanie:
Rozmrażamy mintaja i odsączamy z wody (glazury), skrapiamy lekko sosem sojowym i posypujemy pieprzem cytrynowym, na wierzch każdej kostki kładziemy po jednym plasterku obranej cytryny.
Tak przygotowaną rybę odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Do miseczki na ryż wlewamy około 250 ml goracego bulionu z 1/2 kostki, wsypujemy 200g. kaszy i włączamy parowar na 40 minut.
W między czasie przygotuj rybę, ułóż w kolejnej misie wszystkie filety i gdy do końca zostanie 20 - 15 minut dołóż rybę aby się ugotowała.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz