Dorsz z pieczarkami


Składniki (3 porcje):
500g. filet z dorsza atlantyckiego
200 - 250g. pieczarek
1 pęczek natki z pietruszki
50g. masła
filet z dorsza atlantyckiego pieczarki, grzyby natka pietruszki masło osełkowe

Przyprawy:
Sól, pieprz, cytryna

sól, solniczka pieprz cytryna, cytryna w plasterkach

Przygotowanie:

filet z dorsza atlantyckiego
Pamiętajmy aby dzień wcześniej przełożyć dorsza z zamrażalnika do lodówki, lub z samego rana zostawić dorsza w ciepłym miejscu aby się rozmroził.




pieczarki, grzyby
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na dość grube plasterki.



rozmrożony dorsz, filet z dorsza atlantyckiego
Rozmrożonego dorsza doprawiamy solą i pieprzem.



grzyby, pieczarki, filet z dorsza atlantyckiego, masło, folia aluminiowa
Następnie rozwijamy folię aluminiową, kawałek musi być taki aby spokojnie zawinąć rybę.
W pierwszej kolejności układamy na foli pieczarki i lekko solimy. Następnie na pieczarki kładziemy kawałek dorsza z masłem. Wszystko dokładnie zawijamy i przekładamy do parowaru, rybę z pieczarkami gotujemy na parze 25 minut. Po tym czasie wyciągamy rybę z parowaru, rozwijamy i odlewamy roztopione masło i wodę.

Dorsza przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżą natką z pietruszki. Dorsza można podać z ciemnym chlebem pełnoziarnistym, smacznego.
dorsz gotowany na parze z pieczarkami w maśle, ryba na parze, pieczarki na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz