Dorsz po włosku


Składniki (3 porcje):
500g. filet z dorsza atlantyckiego
30g. otręby pszenne prażone
30g. otręby żytnie prażone
80g. pomidory suszone
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
50ml. ostrej oliwy z oliwek
50ml. oliwy z oliwek o smaku oregano
filet z dorsza atlantyckiego otręby pszenne prażone otręby żytnie prażone pomidory suszone na słońcu czosnek świeży natka pietruszki oliwa z oliwek o smaku czosnku, oliwa z oliwek o smaku bazylii, oliwa z oliwek o smaku oregano, ostra oliwa z oliwek

Przyprawy:
Sól

sól,solniczka

Przygotowanie:

suszone pomidory w oleju słonecznikowym Do przygotowania dorsza po włosku możemy także wykorzystać gotowe pomidory w oleju, dzięki temu przyśpieszy to przygotowanie samej potrawy.
Jest to dobry wybór dla osób które nie mają smakowej oliwy z oliwek.



dorsz atlantycki, filet z dorsza atlantyckiego mrożony Filety z dorsza wyciągamy z zamrażalnika i układamy na talerzu, lekko doprawiamy solą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do pełnego rozmrożenia.

suszone pomidory na słońcu, drewniana deska do krojenia
Następnie kroimy suszone pomidory w paski lub kostkę. Jeżeli będziemy używać pomidorów gotowych które były już w oleju to czynność tą robimy po rozmrożeniu ryby.

suszone pomidory zalane ooliwą z oliwek
Tak pokrojone pomidory przesypujemy do miseczki i wlewamy do nich 50 ml. ostrej oliwy i 50 ml. oliwy o smaku oregano.
Przed wlaniem oliwy o smaku oregano warto zamieszać butelką aby podczas wlewania dostały się także zioła.
Zalane pomidory należy moczyć minimum 5 godzin, dlatego warto przygotować je dzień wcześniej.
Jeżeli zależy nam na czasie użyjmy już gotowych pomidorów w oleju z dodatkiem czosnku i ziół.

otręby pszenne prażone, otręby żytnie prażone, plastikowa miska
Do miski w której będziemy robić posypkę do dorsza wsypujemy, 30 gram otrębów żytnich prażonych i 30 gram pszennych prażonych.

natka pietruszki, świeża natka pietruszki, drewniana deska do krojenia
Natkę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, drobno siekamy i dodajemy do wcześniej przygotowanych otrębów.


tarka do parmezanu, czosnek, ząbki czosnku
Dwa ząbki czosnku ścieramy do otrębów i natki pietruszki, jeżeli nie mamy tarki do parmezanu czosnek drobno siekamy.
otręby pszenne prażone, otreby żytnie prażone, natka z pietruszki, czosnek, pomidory w oliwie z oliwek, plastikowa miska
Do otrębów, natki i czosnku wlewamy wcześniej namoczone pomidory razem z oliwą, doprawiamy solą i mieszamy.


dilet z dorsza atlantyckiego, kuchenna drewniana deska do krojenia
Rozmrożony filet z dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko solimy do smaku.

fiolet z dorsza atlantyckiego, posypka z otrębów pszennych i żytnich z suszonymi pomidorami natką z pietruszki i czosnkiem z dodatkiem oliwy z oliwek Fileta posypujemy wcześniej przygotowanymi otrębami i układamy w parowarze.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest najpierw ułożenie filetów w misie parowaru a później posypanie otrębami.
Pamiętajmy, na każdym poziomie należy zostawić przestrzeń aby para dostała się wyżej.
Dorsza gotujemy 15 do 20 minut w zależności od mocy parowaru oraz ilości dorsza.
Po ugotowaniu przekładamy porcję ryby na talerz, danie to jest bardzo sycące, smacznego.

dorsz po włosku gotowany na parze, dorsz pod kruszonką z otrębów gotowany na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz