Cukinia nadziewana krewetkami


Składniki (4 porcje):
1 szt. Cukinia (duża)
250g. Krewetki tygrysie (225g. po rozmrorzeniu)
3 - 4 łyżki bułi tartej
3 łyżki smakowej oliwy z oliwek (2 łyżki czosnkowej, 1 łyżka ostrej)
100 ml. Soku pomidorowego Tomatera
1 pęczek natki z pietruszki świeża
cukinia krewetki, krewetki mrożone, krewetki tygrysie, krewetki black tiger, krewetki maritime bułka tarta oliwa z oliwek smakowa sok z pomidorów tomatera nać pietruszki



Przyprawy:
Sól
sól w solniczce

Przygotowanie:
krewetki zamoczone w wodzie Krewetki przesypujemy do pojemniczka i zalewamy letnią wodą aby się rozmroziły.
Gdy krewetki się rozmrożą ściągamy skorupę z tylnej części, sprawdzamy czy krewetka jest czysta i pozbawiona wnetrzności.
Z reguły krewetki są czyszczone jednak zdążają się które nie mają usuniętych wnętrzności, należy je usunąć ostrym nożem gdyż zepsuje to smak i zapach potrawy.
krewetka
Na zdjęciu po prawej pokazałem krewetkę z nieusuniętymi wnętrznościami, należy to wyciąć i wypłukać czystą wodą.

wyczyszczone krewetki Wyczyszczone krewetki przekładamy do czystego pojemnika i lekko solimy
posiekana natka z pietruszki, drewniana deska do krojenia
Pietruszkę płuczemy pod zimna bieżącą wodą, odkrawamy grube łodygi i drobno siekamy.

krewetki z natką pietruszki Do wcześniej przygotowanych krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek o smaku czosnkowym i łyżkę ostrej oliwy.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

cukinia na desce do krojenia Cukinię myjemy pod zimną bieżącą wodą.
Odkrawamy końce, przekrawamy na pół w poprzek a powstałe połówki jeszcze raz przekrawamy ale wzdłuż.
cukinia bez gniazda nasiennego
Małą łyżeczką pozbywamy się gniazda nasiennego, lekko solimy do smaku i odstawiamy.

krewetki, bułka tarta, sok pomidorowy, natka z pietruszki Do krewetek wsypujemy około 3 łyżki bułki tartej, wlewamy 100 ml. soku z pomidorów i dokładnie mieszamy aby powstał farsz do cukinii, w razie konieczności należy dosypać bułki tartej.
cukinia nadziana bułka tartą i krewetkami Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię, gotujemy na parze od 25 do 30 minut w zależności jak duża i gruba jest cukinia i ile poziomów parowaru zajęła.
W trakcie gotowania warto widelcem sprawdzić czy cukinia jest już miękka, podajemy z łyżką oliwy z oliwek o smaku czosnkowym, smacznego.
cukinia nadziewana krewetkami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz