Indyczo wieprzowe pulpety nadziewane warzywami z ziemniakami


Składniki:
500g. Mięso mielone z indyka i wieprzowiny
1/2 Korzeń selera
2 szt. Cebula
2 szt. Marchew
1 szt. Jajko
Ziemniaki
Bułka tarta
mięso mielone indyk z wieprzowiną korzeń selera cebula marchew jako ziemniaki bułka tarta

Przyprawy:
Pieprz, majeranek
pieprz majeranek


Przygotowanie:
Selera, marchew i cebulę ścieramy na tarce z największym oczkiem, dodajemy mięso majeranek i pieprz oraz jajko i wyrabiamy, podczas wyrabiania dodajemy po trochu bułki tartej aby uzyskać konsystencję odpowiednią do lepienia pulpetów.
Po wyrobieniu kształtujemy w pulpety i układamy na pierwszym poziomie parowaru, na drugim poziomie układamy ćwiartki umytego ziemniaka ze skórką.
Parowar ustawiamy na 60 minut, po tym czasie mamy przepyszne pulpety z warzywami.
Zwróć uwagę że do dania nie dodałem soli gdyż seler świetnie ją zastąpi, smacznego.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz