Roladki z piersi kurczaka nadziewane mięsem wołowym z pomidorami i kaparami


Składniki (3 porcje):
2szt. duże piersi z kurczaka
250g. danie tatarskie, tatar wołowy
2 - 3szt. ziemniaki
1szt. kalafior
6szt. pomidory suszone w oleju
30 - 50g. kapary
2 - 3szt. ząbki czosnku
6 - 8szt. korniszony z chili
piersi z kurczaka danie tatarskie, tatar mielony, wołowina mielona na tatara ziemniaki, pyry, kartofle kalafior pomidory suszone w oleju kapary w zalewie czosnek korniszony z chili




Przyprawy:
Sól, pieprz, rozmaryn
sól, pieprz rozmaryn suszony

Przygotowanie:

piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia Piersi dokładnie płuczemy pod zimną bieżąca wodą, ostrym nożem usuwamy zbędny tłuszcz, powięź a część od spodu piersi odcinamy.


pierś z kurczaka, drewniana deska do krojenia Następnie bardzo ostrym nożem obie piersi przecinamy tak aby powstały po dwa kotlety z każdej piersi.


piersi z kurczaka, tarty czosnek, plastikowy pojemniczek Piersi solimy z obydwu stron, umieszczamy w pojemniczku w którym będą się marynować.
Każdą pierś posypujemy startym na tarce czosnkiem, najlepiej jak pojemniczek będzie mniejszy aby kotlety leżały warstwowo.


piersi z kurczaka zamarynowane w oleju z pod suszonych pomidorów
Tak przygotowane piersi zalewamy olejem spod pomidorów suszonych, jeżeli braknie oleju to dolewamy oliwy z oliwek.
Aby pomidory suszone nie zostały bez oleju warto je zalać oliwą z oliwek, gdyż nie zużyjemy wszystkich.
Tak zamarynowane kotlety z piersi nakłuwamy widelcem, odstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny aby przeszły smakiem i zapachem przypraw.



mięso mielone z wołowiny na tatara, plastikowa miseczka Do miseczki w której będziemy wyrabiać farsz wrzucamy 250 gram mięsa mielonego z wołowiny, danie tatarskie.


kapary, drewniana deska do krojenia 30 - 50 gram kaparów odcedzamy z zalewy, siekamy i dodajemy do mięsa.


pomidory suszone, drewniana deska do krojenia To samo robimy z suszonymi pomidorami, siekamy i dodajemy do mięsa.
wołowina mielona, kapary, pomidory suszone, przyprawy, miseczka plastikowa Wszystko doprawiamy lekko solą i pieprzem, dokładnie mieszamy na gładka masę.
Pamiętajmy że pomidory są dość słone i nie należy przesadzać z doprawianiem solą.
Po wyrobieniu farsz odstawiamy do lodówki.

kotlet z piersi kurczaka, drewniana deska do krojenia Po 3 - 4 godzinach wyciągamy zamarynowane kotlety z piersi kurczaka.


rozklepany kotlet z piersi kurczaka, drewniana deska do krojenia Następnie kotleta lekko rozklepujemy, aby olej w którym były zamarynowane kotlety nie pryskał na boki podczas klepania warto na kotleta położyć woreczek do pakowania żywności.
Dzięki temu olej nie będzie pryskał i nie zachlapiemy całej kuchni, wystarczy kilka lekkich uderzeń.

pierś z kurczaka, farsz z mięsa wołowego pomidorów suszonych i kaparów, korniszony w chili Na tak rozklepaną pierś kładziemy farsz, oraz dwa ogórki.


roladka z piersi kurczaka z mięsem wołowym kaparami suszonymi pomidorami i korniszonami z chili Dwa końce piersi spinamy wykałaczkami tworząc roladkę.
Roladki układamy na pierwszym poziomie parowaru.







ziemniaki, drewniana deska do krojenia, ziemniaki pokrojone w kostkę Ziemniaki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i przesypujemy do misy na drugim poziomie, posypujemy rozmarynem do smaku.
Ustawiamy parowar na 35 minut, w międzyczasie przygotujemy kalafior.






kalafior, drewniana deska do krojenia Kalafiora pozbywamy liści, dzielimy na mniejsze różyczki i przekładamy do pojemnika parowaru.
Cały pojemnik wkładamy pod kran i płuczemy już przygotowany kalafior pod zimną bieżącą wodą.
Gdy do końca gotowania zostanie 20 minut, układamy misę na trzecim poziomie.
Po ugotowaniu nakładamy porcję na talerz, smacznego.
roladki z piersi kurczaka nadziewane mięsem wołowym gotowane na parze z ziemniakami i kalafiorem



Po wystygnięciu roladki świetnie nadają się na chleb upieczony razem z domową piekarnią.
roladki z mięsem wołowym kaparami pomidorami suszonymi i korniszonem w cchili

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz