Gołąbki z kapusty pekińskiej
w sosie pomidorowym z warzywami

Składniki (5-6 porcji):
450 - 500g. mięso mielone wieprzowo-wołowe
300g. ryż brązowy długoziarnisty
1szt. kapusta pekińska
1szt. cukinia, kabaczek
1/2szt. papryka czerwona, zółta lub zielona
500g. sok pomidorowy lekko zagęszczony
1szt. jajko świeże
mięso mielone, mięso mielone wieprzowowołowe, wieprzowo-wołowe, wieprzowo wołowe ryż długoziarnisty brązowy supreme kapusta pekińska, kapusta chińska cukinia, kabaczek papryka słodka żółta, papryka słodka czerwona, papryka słodka zielona, papryka słodka odmiana bell sok pomidorowy lekko zagęszczony jajka kurze, jajko kurze, świeże jajka

Przyprawy:
Sól, pieprz, vegeta, ostra papryka chili, oregano suszone, bazylia suszona, cukier biały
sól i pieprz wegeta, wegeta ostra papryka chili oregano suszone bazylia suszona cukier biały

Przygotowanie:

Do przygotowania gołąbków w parowarze będziemy potrzebowali dwóch pojemniczków do gotowania na parze, dlatego polecam zakup foremek aluminowych.

ryż brązowy długoziarnisty, miseczka do gotowania ryżu na parze
W pierwszej kolejności przygotujemy półprodukty do gołąbków oraz sos.
Do miseczki w której gotujemy na parze wsypujemy 300 gram ryżu brązowego długoziarnistego.
Możemy użyć oczywiście białego, jednak brązowy jest zdrowszy i mniej kaloryczny.

ryż długoziarnisty zalany bulionem z vegety, miseczka do gotowania ryżu na parze W 300 ml. zagotowanej wody rozpuszczamy około półtorej łyżeczki vegety.
Przygotowanym bulionem zalewamy ryż i wstawiamy na pierwszy poziom parowaru.


cukinia, kabaczek, drewniana deska do krojenia
Cukinię dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i odkrawamy końce.
Przecinamy na pół w poprzek, każda połówkę wzdłuż i kroimy na paseczki lub w kosteczkę, wszystko według uznania.
Pokrojoną cukinię przekładamy do aluminiowej foremki.
Cukinia nie jest wymagana w tym przepisie, jeżeli nie możemy jej dostać można zużyć całą paprykę.
papryka słodka czerwona odmiana bell, drewniana deska do krojenia
Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
Kroimy w paski lub kosteczkę, wszystko według uznania i dodajemy do cukinii.

cukinia, kabaczek, papryka słodka czerwona, foremka aluminiowa do pieczenia i gotowania na parz Cukinię i paprykę zalewamy sokiem z pomidorów.

sok pomidorowy, aluminiowa foremka do gotowania na parze
Sos doprawiamy dwiema łyżeczkami cukru, płaską łyżeczką bazylii, jedną łyżeczką oregano solą i papryczką chili do smaku, wszystko mieszamy i wkładamy na drugi poziom parowaru.
Razem z ryżem gotujemy na parze 55 do 60 minut, czas gotowania zależy głównie od zastosowanego ryżu, biały ryż gotuje się o wiele krócej jednak zalecam wybranie ciemnego zdrowszego.
ugotowany sos pomidorowy do gołąbków
Po ugotowaniu sosu i ryżu wyciągamy wszystko z parowaru.
Opróżniamy tackę na ociekające soki i dolewamy świeżej wody do parowaru.
Sos mieszamy i sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy według uznania solą , papryczką chili gdyż sos będzie gotował się jeszcze raz podczas parowania gołąbków.
ugotowany ryż na parze, pojemniczek do gotowania ryżu na parze
Ryż przesypujemy do miski w której będziemy wyrabiać farsz, przykrywamy i pozostawiamy do wystygnięcia, w między czasie przygotujemy liście kapusty do gołąbków.



kapusta pekińska, drewniana deska do krojenia
Odkrawamy tylną część kapusty pekińskiej, dzięki temu liści będą łatwo się oddzielać.
Ściągamy trzy, cztery liście aby pozbyć się pierwszej narażonej na zabrudzenia warstwy.

liście kapusty pekińskiej, dewniana deska do krojenia
Z kapust ściągamy około 15 do 20 liści, polecam także wykorzystanie mniejszych liści ze środka kapusty, dzięki temu możemy zrobić więcej małych gołąbków.
Liście przekładamy do parowaru i gotujemy na parze około 30 minut.
Po ugotowaniu misę z liśćmi wkładamy do zlewu i przepłukujemy zimną bieżącą wodą tak aby je dokładnie wystudzić.

mięso mielone wieprzowo-wołowe, ryż brązowy długoziarnisty, plastikowa miska kuchenna
Do wystudzonego ryżu przekładamy mielone mięso, doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem.
Jajko najpierw wbijamy do osobnej miseczki aby sprawdzić czy nie jest zepsute lub nieświeże, jeżeli wszystko jest w porządku przelewamy je do ryżu i mięsa.
Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładka masę.

ukotowany liśc kapusty pekińskiej, drewniana deska do krojenia
Ugotowanego i wystudzonego liścia kapusty kładziemy na desce do krojenia.
W razie konieczności odkrawamy twardą część liścia.

farsz do gołąbków, ugotowany liść kapusty, drewniana deska do krojenia

Na środek przekładamy wcześniej przygotowany farsz z ryżu i mięsa mielonego.
Ilość farszu dobieramy w zależności od wielkości liścia kapusty.


farsz na gołabki zawinięty ugotowanym liściem kapusty pekińskiej, drewniana deska do krojenia
Następnie dłuższe krawędzie liścia składamy do wewnątrz na całej jego długości lekko przyklejając go do farszu.


gołabek z kapusty pekińskiej z farszem z mięsa mielonego i ryżu, drtewniana deska do krojenia
Zawijamy gołąbka od części twardej do miękkiej, w moim przypadku od lewej do prawej.
gołabki z kapusty pekińskiej, drewniana deska do krojenia
Tak przygotowane gołąbki układamy na pierwszym i drugim poziomie parowaru.
Jeżeli się nie mieszczą można ułożyć jeden na drugim, pamiętajmy jednak aby na pierwszym poziomie ułożyć mniej gołabków, gdż para musi dostać się na drugi i trzeci poziom.
Na trzeci poziom wkładamy sos do podgrzania, wszystko gotujemy 40 - 45 minut w zależności od mocy parowaru i ilości gołąbków.
Po ugotowaniu przekładamy na talerz słuszną porcję i polewamy sosem, smacznego.
Polecam przygotowanie gołąbków dzień wcześniej, odgrzewane są jeszcze smaczniejsze.

gołabki z kapusty pekińskiej w sosie pomidorowy z warzywami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz