Zrazy indycze nadziewane śliwkami i żurawiną z ziemniakami w rozmarynie


Składniki (3 porcje):
5szt (400g.) Sznycle z fileta z indyka
150g. Śliwki suszone
100 - 150g. Źurawina
3 - 4 szt. Ziemniaki
sznycel z indyka, sznycel z piersi z indyka, kotlet z indyka, dilet z indyka, świat drobiu, indyk śliwki, śliwki suszone, bakallino żurawina, borówka cała ziemniaki

Przyprawy:
Sól, pieprz, rozmaryn
sól i pieprz rozmaryn

Przygotowanie:
filety z indyka, zrazy z indyka, filet z piersi z indyka, filet świat drobiu Sznycle płuczemy pod bieżącą wodą, tłuczkiem uklepujemy na bardzo cienkiego kotleta oraz pieprzymy i solimy z obu stron.

uklepany kotlet, żurawina, suszone śliwki, zraz ze śliwkami Na tak uklepanego kotleta z indyka nakładamy 3 do 4 szt śliwek suszonych oraz jedną łyżeczkę żurawiny.
Zraza zawijamy i przekładamy na talerz.

zrazy ze śliwkami i żurawiną



Tak przygotowane zrazy odstawiamy do lodówki, możemy też je od razu ugotować na parze z ziemniakami.

ziemniaki z rozmarynem
Ziemniaki dokładnie myjemy nie obieramy, dzielimy na małe kawałki, posypujemy pieprzem, solą w razie konieczności oraz dużą ilością rozmarynu.
Wszystko gotujemy na parze 35 minut, ziemniaki na pierwszym poziomie a na drugim poziomie zrazy, do tego dania polecam podać surówkę ze świeżej białej kapusty typu colesław, smacznego.

zrazy nadziewane śuszonymi śliwkami i żurawiną z ziemniakami w rozmarynie

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz