Udka z kurczaka na bulionie


Składniki (3 porcje):
7 - 8szt. udka z kurczaka
2 - 3 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1/4 ćwiartkę selera
uka kurczaka, tuszki kurczaka marchew, marchewka pietruszka seler

Przyprawy:
Sól, pieprz, kostka bulionowa

solniczka, sól młynek, pieprz ziarnisty kostka rosołowa

Przygotowanie:
marchew, marchewka, pietruszka, seler



Jarzyny myjemy pod zimną bieżącą wodą i obieramy.





starta marchewka, starty seler, starta pietruszka, plastikowa miska

Ścieramy na tarce używając najgrubszego oczka.





udka z kurczaka, drewniana deska do krojenia

Z udek ściągamy skórę i odcinamy zbędny tłuszcz. Następnie dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i doprawiamy solą oraz pieprzem.



udka z kurczaka, starta marchew, starta pietruszka, starty seler, parowar bambusowy

Udka układamy w parowarze bambusowym i obficie posypujemy wcześniej startymi jarzynami.






parowar bambusowy, garnek ze stali szlachetnej inox

W garnku do którego pasuje nasz parowar bambusowy należy wlać około 2 litrów wody, zagotować i rozpuścić 3 kostki rosołowe.

Ja użyłem dwóch kostek rosołowych a jednej warzywnej, zmniejszamy ogień i kładziemy parowar bambusowy na garnku z bulionem.

Kurczaka gotujemy na parze około godziny.

Polecam podanie kurczaka z ubijanymi ziemniakami, gotowanymi także na parze.

udka z kurczaka gotowane na parze w parowarze bambusowym
Niepołomice 2011, Piotr Eliasz