Udka w jarzynie z brokułem


Składniki (2 porcje):
4 szt. udka z kurczaka
1 szt. brokuł
1 szt. marchewka
1/4 szt. korzeń selera
1 łyżka oliwy z oliwek (do drugiej wersji dania)

Przyprawy:
Sól, pieprz, kostka bulionowa warzywna einiary
sól, solniczka pieprz mielony, pieprz świeżo mielony kostka bulionowa drobiowa winiary

Przygotowanie:

marchew, marchewka, seler, korzeń selera, drewniana deska do krojenia Selera i marchew dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą oraz obieramy ze skórki.


starty seler, starta marchewka, starta marchew, talerz, płaski talerz Marchewkę i selera ścieramy na największym oczku.



udka z kurcaka bez skóry, drewniana deska do krojenia Z udek ściągamy skórę, najlepiej znaleźć miejsce gdzie skóra sama odchodzi i w tym miejscu ciągniemy za skórę
Dość łatwo się oddziela od mięsa a dzięki temu pozbędziemy się przynajmniej 50 kcal.
Gdy przygotujemy udka możemy zrobić je na dwa sposoby.
Pierwszy sposób polecam tylko wtedy gdy posiadamy parowar który ma łatwy dostęp do grzałki, nie odpowiadam także za uszkodzenie parowaru.



Sposób pierwszy


kostka rosołowa, kostka rosołowa drobiowa W pierwszym sposobie należy napełnić parowar do maksimum, a obok grzałki umieścić całą kostkę bulionową.
Przyrządzony w ten sposób kurczak będzie smakował jak by był wyciągnięty z rosołu, metoda ta ma jednak wadę gdyż musimy dokładnie wymyć część bazową parowaru dlatego ważny jest dobry dostęp do pojemnika na czystą wodę oraz grzałki.

udka z kurczaka, marchew tarta, seler tarty, drewniana deska do krojenia Udka bez skóry doprawiamy z obydwu stron solą i pieprzem świeżo mielonym według uznania.
Wewnętrzną stronę udek posypujemy startym selerem i marchwią, najlepiej ułożyć udka w parowarze a następnie posypać. Włączamy parowar na 40 minut, a w miedzy czasie przygotujemy brokuła którego dokładamy 15 minut przed końcem gotowania.



Sposób drugi



oliwa z oliwek, kostka rosołowa drobiowa, miseczka porcelanowa niebieska
Drugi sposób jest przeznaczony dla osób które maja parowary bez dostępu do grzałki, polecam go też osobom które mają droższe parowary a umycie zbiornika na czystą wodę jest utrudnione.
Kostkę rosołową wrzucamy do miseczki, zalewamy łyżką oliwy z oliwek i ucieramy.

udka z kurczaka bez skóry, drewniana deska do krojenia
Następnie nacieramy tak przygotowaną oliwą i kostką wszystkie udka z kurczaka z obydwu stron, udka odstawiamy na 30 - 60 minut do lodówki.
Gdy udka będą już gotowe wkładamy je do parowaru, posypujemy dokładnie startym selerem i marchewką, gotujemy na parze 40 minut, w między czasie przygotujemy brokuła.




brokuł, drewniana deska do krojenia różyczki brokuła Brokuła dzielimy na małe różyczki i wkładamy do misy parowaru, misę wkładamy do zlewu i czystą bieżącą wodą płuczemy różyczki.
Gdy do końca gotowania kurczaka zostanie 15 - 12 minut nakładamy drugą misę z brokułem.
Po zakończeniu gotowania przekładamy porcję brokuła na talerz i dwa udka kurczaka pod jarzynami, smacznego.

Wypróbowałem dwie metody, pierwsza troszkę szybsza jednak jest więcej mycia bo pojemnik na czystą wodę zachodzi bulionem.
Druga metoda wymaga troszkę więcej czasu ale jest przyjemniejsza podczas mycia parowaru, bo nawet jeśli ktoś ma zmywarkę to przy pierwszej metodzie główną część trzeba umyć ręcznie.
Jeżeli chodzi o smak to wielkiej różnicy nie zauważyłem, może troszkę lepiej smakuje kurczak z wersji drugiej.

udka z kurczaka pod jarzynami gotowane na parze, brokuł gotowany na parze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz