Udka z kurczaka z przypieczoną skórką, ziemniakami i kalafiorem


Składniki:
4szt. Udka z kurczaka
4 - 6 szt. Ziemniaki średniej wielkości
1 szt. Kalafior
udziec z kurczaka ziemniaki kalafior

Przyprawy:
Sól, pieprz, kostka bulionowa rosół z kury - Knorr

sól i pieprz kostka knorr rosół z kóry

Przygotowanie:
Na patelnię teflonową wsypujemy szczyptę soli, rozgrzewamy i kładziemy udka skórką do dołu aby się przypiekła.
Smażymy około 30 min nie obracając, podczas smażenia już można zobaczyć ile tłuszczu się wytopi.
Po usmażeniu gdy skóra się odpowiednio zarumieni przekładamy udka do parowaru, układając je skórą w górę.
Na udkach kładziemy kostkę rosołową podzieloną na 4 części oraz lekko pieprzymy, ustawiamy parowar na 60 minut i zamykamy.
W tym czasie dzielimy kalafior i ziemniaki na części oraz lekko solimy, gdy zostanie około 30 minut do końca gotowania dokładamy drugie piętro z warzywami.
Kurczak przyrządzony w ten sposób jest smaczniejszy, i wygląda jakby był wyciągnięty z piekarnika.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz