Indycze pulpety w sosie pomidorowym z brokułami


Składniki:
500g. Mięso mielone z indyka
500 ml. Soku zagęszczonego z pomidorów
1 szt. Cebula
1 op. Otręby owsiane
1 szt. Świerze jajko
1 szt. Brokuł (może być też mrożony w woreczku)

mięso mielone z indyka sok pomidorowy cebula otręby owsiane jajko brokuł

Przyprawy:
Sól, pieprz, majeranek
sól pieprz majeranek


Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do naczynia w którym będziemy je mogli rozrobić z pozostałymi produktami.
Siekamy jedną cebulę i wrzucamy do mięsa, wbijamy jedno jajko do smaku dodajemy sól pieprz i wsypujemy majeranku 1 - 2 łyżeczki od herbaty.
Wszystko rozrabiamy powoli dosypując otręby aż do uzyskania masy z której będziemy mogli uformować pulpety.
Zalewamy nasz parowar wodą i na samym spodzie układamy pulpety, na drugim piętrze parowaru układamy opłukany i podzielony na mniejsze części brokuł.
Na samej górze do miseczki na ryż wlewamy nasz sok pomidorowy wystarczy 250 ml., do smaku dodajemy sól pieprz oraz jedną płaską łyżeczkę od herbaty majeranku, mieszamy i zamykamy parowar.
Nastawiamy parowar na około 35 - 40 min, po tym czasie mamy gotowe smaczne i zdrowe danie.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz