Podudzia nadziewane pomidorami suszonymi i pestkami dyni z kaszą i buraczkami ćwikłowymi


Składniki (2 porcje):
4szt. Podudzia z tuszki kurczaka
100g. Suszone pomidory marynowane w oleju
40g. Pestki z dyni
100g. Kasza jęczmienna
100g. Buraczki ćwikłowe tarte - wiórki
podudzia tuszki kurczęcej, podzudzia z kurczaka, pałki z kurczaka suszone pomidory pestki dyni kresto kasza jęczmienna, polskie plony kasza jęczmienna wiejska buraczki tarte wiórki, buraczki tarte nasza spiżarnia

Przyprawy:
Sól, pieprz
sól i pieprz



Przygotowanie:

podudzia z tuszki kurczęcej, podudzia z kurcząt, pałki z kurczaka, podudzia z kurczaka Udka dokładnie płuczemy pod zimną bieżąca wodą, osuszamy.

mięso z kurczaka, mięso oddzielone od kości, trybowanie podudzia Podudzia trybujemy to znaczy oddzielamy mięso od kości, do tej czynności będziemy potrzebowali bardzo ostrego noża.
Nacinamy podudzie wzdłuż od strony w której jest najmniej mięsa, delikatnie nożem odkrawamy je od kości.
Po odcięciu mięsa od kości usuwamy zbędne ścięgna, skórę, tłuszcz i odkładamy na talerz.

mięso z podudzi kurczaka, podudzia z kurczaka bez kosci Tak przygotowane mięso solimy i pieprzymy do smaku, odkładamy na czas przygotowania farszu.


pestki dyni, suszone pestki dyni, łuskane pestki dyni, drewniana deska do krojenia Na deskę do krojenia wysypujemy około 40 gram suszonych i wyłuskanych pestek dyni, ostrym nożem siekamy je na mniejsze kawałki.


suszone nasiona dyni, nasiona dyni, ziarna dyni, łuskane nasiona dyni Posiekane pestki przesypujemy do miseczki w której będziemy robili farsz.


suszone pomidory marynowane w oleju, drewniana deska do krojenia Około 100 gram pomidorów (pół słoiczka) odsączamy z oleju i kroimy w paseczki.


pomidory suszone marynowane w oleju, porcelanowa miseczka Pokrojenie pomidory dodajemy do pestek i dokładnie mieszamy.


podudzie nadziane pomidorami suszonymi i pestkami z dyni, drewniana deska do krojenia Na wewnętrzną stronę podudzia bez kości nakładamy farsz.


nadziewane  podudzie z kurczaka pomidorami suszonymi i pestkami dyni, drewniana deska do krojenia Oba końce spinamy dwiema wykałaczkami.



podudzia nadziewane papryką i pestkami dyni Nafaszerowane podudzia przekładamy na talerz, do smaku warto polać je lekko olejem spod pomidorów, odkładamy do lodówki na godzinę.
Polecam także doprawienie ich z wierzchu papryczką chili, wyostrzy to smak kurczaka.

kasza jęczmienna, miseczka do gotowania na parze Po godzinie przekładamy faszerowane podudzia na pierwszy poziom parowaru.
Do miseczki wsypujemy 100 gram kaszy, lekko solimy i wlewamy 200 mililitrów gorącej wody, kładziemy na drugim poziomie parowaru.
Wszystko gotujemy 40 minut, podajemy z buraczkami ćwikłowymi, smacznego.

nadziewane podudzia pomidorami i pestkami dyni, kasza jęczmienna, buraczki ćwikłowe tarte w wiórka

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz