Podudzia parowane na bulionie warzywnym z ziemniaczkami w mundurkach


Składniki:
8 szt. Podudzia z kurczaka
4 - 6 szt. Ziemniaki średniej wielkości
podudzia z kurczaka ziemniaki

Przyprawy:
Sól, pieprz, kostka bulionowa warzywna Winiary

sól i pieprz bulion warzywny winiary

Przygotowanie:
Do parowaru wlewamy wodę na maksimum, wrzucamy kostkę warzywną obok grzałki do tulei gdzie tworzy się para aby kostka szybko się rozpuściła.
Podudzia myjemy i układamy na pierwszym piętrze parowaru, do smaku pieprzymy i lekko solimy.
Ziemniaki dokładnie myjemy, umyte dzielimy na ćwiartki i układamy na drugim piętrze parowaru skórką ku dołowi.
Ziemniaki lekko solimy, zamykamy parowar i nastawiamy na około 50 - 60 minut.
Po tym czasie mamy pyszne podudzia jak wyjęte z rosołu, a ziemniaczki pachną jak z ogniska skórki nie musimy jeść bo odchodzi sama, smacznego.

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz