Pietruszkowe mielone


Składniki (3 porcje):
500g. mięso mielone z piersi z indyka lub z kurczaka
2 - 3 pęczki natki z pietruszki
4 - 5 łyżek otrębów żytnich
50g. rukoli
1 szt. ogórek szklarniowy
10 szt. pomidory koktajlowe
mięso mielone z indyka natka pietruszki otreby żytnie rukola ogórek wężowy, ogórek szklarniowy pomidory koktailowe

Składniki do sosu:
1,5 łyżeczki musztardy dijon
1,5 łyżeczki domowej vegety
70 ml. oleju lnianego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki zimnej wody
musztarda dijon suszone warzywa, suszona marchewka, suszony seler olej lniany ocet z jabłek

Sos winegret wykonaj według przepisu znajdującego się TUTAJ.

Przyprawy:
Sól himalajska, świeżo mielony pieprz
sól himalajska pieprz ziarnisty


Przygotowanie:

natka z pietruszki, drewniana deska do krojenia warzyw i ziół Pietruszkę dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odcinamy same listki od grubych łodyg.


posiekane drobno liście natki pietruszki, drewniana deska do siekania ziół Liście z natki pietruszki drobno siekamy.





mięso mielone z indyka, drobno siekana natka z pietruszki, otręby żytnie, sól himalajska, świeżo mielony pieprz Do miseczki w której wyrobimy nasze mielone wkładamy 500 gram mięsa mielonego z indyka, wcześniej posiekaną pietruszkę, 4 - 5 łyżek otrębów żytnich oraz przyprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem.


mielone z mięsa drobiowego, mielone z indyka, mielone z pietruszką Mięso dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki się połączyły, formujemy kotleciki mielone.

Można je przygotować wcześniej i trzymać do obiadu w lodówce.

Kotlety mielone gotujemy na parze 25 - 30 minut, w tym czasie przygotujemy warzywa.




rukola Rukolę dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i porcję układamy na talerzu.



pomidory koktajlowe, pomidory koktailowe, drewniana deska do krojenia Pomidory płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w ćwiartki i układamy na rukoli.


ogórek szklarniowy Ogórka nie obieramy ze skórki jedynie dokładnie płuczemy i odkrawamy końcówki. Przekrawamy na połowę w poprzek a następnie wzdłuż i kroimy w półtalarki, układamy na rukoli i pomidorach.

rukola, ogórek szklarniowy, pomidory koktailowe Oczywiście kompozycję warzyw można dobrać sobie według własnego uznania, polecam paprykę słodką oraz kiełki brokuła.

Po ugotowaniu na parze kotletów mielonych z pietruszką, przekładamy je na nasz talerz z warzywami i polewamy sosem winegret.

Polecam nie polewać kotletów mielonych, mają one wspaniały smak pietruszki, smacznego.

kotlety mielone gotowane na parze, rukola, ogórek, pomidory

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz