Pietruszkowe piersi na miksie sałat z rukolą i pomidorkami koktajlowymi


Składniki (3 porcje):
3 szt. pojedyncze piersi z kurczaka
1 szt. duże awokado lub dwa mniejsze
2 pęczki natki z pietruszki
1 opakowanie mix sałat z rukolą
10 - 15 szt. pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
50 - 80 ml. oliwy z oliwek o smaku oregano lub samej oliwy z oliwek
2 - 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
piersi z kurczaka awokado, pestka awokado natka pietruszki mix sałat z rukolą pomidory koktajlowe czosnek, ząbek czosnku, ząbki czosnku oliwa o smaku oregano, oliwa o smaku czosnku, oliwa o smaku bazylii, ostra oliwa z oliwek musztarda sarepska kamis


Przyprawy:
Sól, pieprz, ostra papryczka chili, oregano suszone jeżeli nie mamy oliwy smakowej
sól, solniczka maszynka do mielenia pieprzu ostra papryka oregano suszone


Przygotowanie:

piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia Piersi płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy zbędny tłuszcz, powięź i chrząstki.


piersi z kurczaka, rozklepana pierś z kurczaka, kotlet z piersi kurczaka, drewniana deska do krojenia Każdą pierś doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprze z obu stron.
Rozbijamy na kotleta, pierś kurczaka jest delikatna, aby nie porozrywać piersi tłuczek warto co jakiś czas namaczać w wodzie.
Rozklepane piersi chowamy do lodówki na czas przygotowania farszu z pietruszki i awokado.

natka pietruszki, liście natki pietruszki, drewniana kuchenna deska do krojenia Pietruszkę dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
Nożyczkami odcinamy liście, gdyż tylko one będą użyte do farszu.



posiekana natka pietruszki Liście natki pietruszki siekamy i przesypujemy do miseczki w której będziemy robili farsz.



awokado, pestka awokado, nóż, drewniana deska do krojenia Awokado najlepiej kupić parę dni wcześniej i trzymać na parapecie w cieple aby dojrzało i zmiękło. Następnie awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę a łyżeczką wyjmujemy miąższ i przekładamy do miseczki z posiekaną pietruszką.

natka pietruszki, awokado, sól, ostra papryczka chili Awokado i pietruszkę doprawiamy solą do smaku i ostrą papryczką według uznania.
Wszystko mieszamy i rozgniatamy widelcem na jednolita papkę.
Aby awokado lepiej się rozgniatało warto je pokroić na mniejsze kawałeczki, należy także pamiętać aby kupić je wcześniej.
Dojrzałe awokado jest miękkie a taki miąższ sprawi nam mniej kłopotu przy mieszaniu.

pierś z kurczaka, rozklepana pierś z kurczaka, kotlet z piersi kurczaka, pasta z awokado i pietruszki
Na wcześniej uklepaną pierś nakładamy farsz z awokado i pietruszki.


roladka z piersi kurczaka nadziewana awokado i pietruszką
Zwijamy w roladkę, możemy spiąć wykałaczką i wkładamy do parowaru.
Gotujemy na parze 30 minut, w między czasie przygotujemy sos do sałaty i pomidorów.



oliwa z oliwek, suszone oregano, woda, musztarda sarepska, ząbki czosnku, tarka do parmezanu, drewniana deska do krojenia Do miseczki wlewamy 50 - 80 ml. 0liwy z oliwek o smaku oregano, przed wlaniem oliwy należy nią potrząsnąć aby wzruszyć zioła które opadły na dno. Jeżeli nie mamy smakowej oliwy z oliwek to do zwykłej oliwy dosypujemy płaską łyżeczkę oregano, warto taki sos wtedy zrobić wcześniej. Do oliwy wlewamy tyle samo wody 50 - 80 ml., dodajemy dwie łyżeczki musztardy sarepskiej, ścieramy dwa ząbki czosnku na tarce lub drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz wszystko mieszamy.
Dobrym sposobem na przygotowanie sosu jest umieszczenie wszystkich składników w słoiczku, wtedy po zakręceniu będziemy mogli bez problemu bardzo dokładnie wymieszać sos poprzez potrząsanie.

miks sałat z rukolą, mix sałat z rukolą, pomidorki koktajlowe, pomidory koktajlowe
Gdy zostanie do końca gotowania 10 minut na talerz nakładamy porcję miksu sałat z rukolą. Pomidorki koktajlowe płuczemy pod zimną bieżącą wodą, kroimy i układamy na sałacie.
Po ugotowaniu piersi przekładamy na przygotowaną sałatę z pomidorkami, mieszamy sos i wszystko polewamy, smacznego.

     

pierś nadziewana natka pietruszki awokado gotowana na pzrze

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz