Pietruszkowe piersi z kasz± i fasolk± szparagow±


Składniki (2 porcje):
2 szt. pier¶ z kurczaka pojedyncza (jedna pojedyncza pier¶ = jedna porcja)
1 szt. awokado
2 pęczki natki z pietruszki (duże)
100g. kasza jęczmienna
300 - 350g. fasolka szparagowa ¶wieża
piersi z kurczaka, mięso drobiowe awokado, pestka awokado natka pietruszki kasza jęczmienna fasolka szparagowa żółta


Przyprawy:
Sól i pieprz
sól i pieprz


Przygotowanie:

awokado, drewniana deska do krojenia

Awokado należy kupić 2 - 3 dni wcze¶niej aby zmiękło, kładziemy je w ciepłym miejscu na parapecie lub z owocami. Dzięki temu awokado zmięknie i będzie łatwiej przyrz±dzić nadzienie pietruszkowe. Bez obawy awokado może leżeć nawet tydzień. Awokado przecinamy na pół ostrym nożem uważaj±c aby nie przeci±ć pestki.


awokako, niebieska porcelanowa miseczka
Usuwamy pestkę a mi±ższ wyci±gamy ze skórki łyżk±.


natka z pietruszki, drewniana deska do krojenia

Pietruszkę płuczemy pod zimn± bież±c± wod±. Nożyczkami odcinamy wszystkie listki do przygotowania nadzienia, łodygi możemy posiekać i dodać do aromatyzera lub w cało¶ci układamy na pierwszym poziomie parowaru. Pietruszkę drobno siekamy ostrym nożem.

posiekana natka z pietruszki, mi±ższ z awokado, niebieska porcelanowa miseczka

Posiekan± pietruszkę dodajemy do mi±ższu z awokado i lekko doprawiamy sol±.

awokado, natka z pietruszki, porcelanowa miseczka

Wszystko dokładnie ł±czymy, najlepiej widelcem rozgniataj±c mi±ższ z awokado. Dlatego warto kupić awokado wcze¶niej by było miękkie, w sklepach z reguły jest w chłodni aby spowolnić proces dojrzewania i mięknięcia. Tak przygotowan± pastę wkładamy do lodówki na czas przygotowania piersi z kurczaka.



piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia

Piersi dokładnie płuczemy pod zimn± bież±c± wod±, odkrawamy zbędny tłuszcz i powięĽ.

rozklepana pier¶ z kurczaka na kotleta na drewnianej desce do krojenia

Do miseczki nalewamy zimnej wody aby co jaki¶ czas maczać w nim tłuczek do mięsa. Zapobiegnie to rozrywaniu delikatnej piersi podczas klepania na kotleta. Każd± pier¶ przed klepaniem należy doprawić sol± i pieprzem do smaku, podczas klepania piersi bardziej przejd± przyprawami.



pier¶ z kurczaka rozklepana na kotleta, farsz z awokado i natki pietruszki, drewniana deska do krojenia

Na tak uklepan± pier¶ nakładamy farsz, ważne jest aby to była wewnętrzna czę¶ć piersi czyli ta która jest odkrawana od korpusu kurczaka.

roladki z piersi kurczaka nadziewane awokado i natk± z pietruszki, drewniana deska do krojenia

Piersi zawijamy, od razu możemy przełożyć do parowaru na pierwszy poziom lub do lodówki.


pojemniczek do gotowania na parze, kasza jęczmienna wiejska

Do pojemniczka w którym gotujemy na parze wsypujemy 100 gram kaszy jęczmiennej doprawiamy sol±. Do kaszy wlewamy 200 ml. przegotowanej gor±cej wody i kładziemy na drugim poziomie parowaru.

żółta fasolka szparagowa, drewniana deska do krojenia

Fasolkę szparagow± płuczemy pod zimn± bież±c± wod±, odkrawamy końcówki i wsypujemy na trzeci poziom parowaru, możemy lekko dosolić w razie uznania. Wszystko gotujemy na parze 35 minut, jednak należy kontrolować czy fasolka zbyt mocno się nie rozgotuje, szczególnie osoby które posiadaj± parowary o dużej mocy. Ja gotowałem w parowarze o mocy 700 wat i fasolka wyszła jędrna i chrupi±ca a jednocze¶nie była ugotowana. Kurczak jest bardzo pyszny jakby przed chwil± został wyci±gnięty z rosołu dzięki dużej ilo¶ci pietruszki. Awokado natomiast nadaje piersi wilgotno¶ci gdyż zawiera dużo cennego tłuszczu ro¶linnego, dzięki temu pier¶ jest zdrowa i nie taka sucha jak gotowana w tradycyjny sposób. Bardzo dobre danie na niedzielny obiad, smacznego. Jeżeli chcesz zrobić trzy piersi wystarczy dodać więcej pietruszki, natomiast przy czterech piersiach potrzebne będ± cztery pęczki pietruszki i dwa awokado.

pietruszkowe piersi z kasz± i fasolk± szparagow±
pier¶ nadziana pietruszk± i awokado z kasz± i fasolka szparagow±

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz