Piersi z kurczaka nadziewane farszem ze szpinaku


Składniki (3 - 4 porcje):
3 - 4 szt. pier¶ z kurczaka
250g. ser ricotta
130 - 150g. ¶wieży szpinak baby
40g. żurawina suszona słodzona
40g. orzechy nerkowca solone, prażone
8 - 10 szt. ziemniaki
piersi z kurczaka ser ricotta szpinak baby, ¶wieży szpinak baby żurawina suszona słodzona orzechy nerkowca prażone solone ziemniaki, pyry, kartofle


Przyprawy:
Sól i pieprz, ¶wieży lub suszony rozmaryn
sól, solniczka pieprz ¶wieżo mielony ¶wieży rozmaryn


Przygotowanie:

żurawina suszona z dodatkiem cukru, żurawina suszona namoczona w wodzie, miseczka
W pierwszej kolejno¶ci suszone owoce żurawiny przekładamy do miseczki i zalewamy wod±. Dzięki temu troszkę zmiękn± i pozbędziemy się nadmiaru cukru który został dodany przez producenta.




¶wieży szpinak baby, ser ricotta, plastikowy pojemnik tupperware
Szpinak płuczemy pod bież±c± wod±, lekko osuszamy i przekładamy do pojemnika w którym będziemy robili farsz. Do szpinaku dodajemy 250 gram sera ricotta, wszystko doprawiamy sol± i ¶wieżo mielonym pierzem.




orzechy nerkowca prażone z dodatkiem soli, drewniana deska do krojenia, biała miseczka
Orzechy nerkowca można przesiać przez drobne sitko lekko potrz±saj±c. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru soli, nie jest to konieczne ale zalecane.




orzechy nerkowca prażone z dodatkiem soli, drewniana deska do krojenia, woreczek foliowy, drewniany wałek do wałkowania ciasta
Następnie orzechy przekładamy do foliowej torebki i wałkujemy aby je pokruszyć.




suszone owoce żurawiny, drewniana deska do krojenia
Odcedzamy i kroimy wcze¶niej namoczon± żurawinę.


orzechy nerkowca, szpinak baby, ser ricotta, żurawina suszona, plastikowa miska tupperware
Pokruszone orzechy i żurawinę dodajemy do szpinaku i sera ricotta, wszystko dokładnie mieszamy.



farsz do piersi kurczaka, farsz ze szpinaku sera ricotta orzechów nerkowca i żurawiny, plastikowa miska tupperware
Tak przygotowany farsz odstawiamy do lodówki na około 30 minut, w tym czasie przygotujemy piersi z kurczaka.



piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia
Piersi płuczemy pod zimn± bież±c± wod±, odkrawamy zbędny tłuszcz powięĽ i ewentualnie chrz±stki i kostki.



pier¶ z kurczaka doprawiona sol± i pieprzem
Każd± pier¶ doprawiamy sol± i pieprzem z obu stron. Aby pier¶ się nie rozleciała podczas tłuczenia na kotleta wato j± włożyć do woreczka foliowego. Dzięki temu nie rozleci się delikatne mięso kurczaka oraz nie zapryskamy całej kuchni.






rozklepana pier¶ z kurczaka na kotleta, farsz ze szpinaku sera ricotty orzechów nerkowca i suszonej żurawiny
Na tak rozklepan± pier¶ kładziemy porcję wcze¶niej przygotowanego farszu.




pier¶ z kurczaka nadziana szpinakiem serem ricotta orzechami nerkowca i szuszon± żurawin±
Zawijamy i odkładamy do misy parowaru która będzie na pierwszym poziomie. Piersi należy przygotować wcze¶niej, gdyż tak zawinięte warto potrzymać w lodówce przez około 30 do 60 minut.



ziemniaki, rozmaryn ¶wieży, drewniana deska do krojenia.
Ziemniaki skrobiemy tuż przed gotowaniem aby nie zrobiły się ciemne, kładziemy na ¶wieżym rozmarynie w misie na drugim poziomie.
Do smaku można je troszkę posolić, piersi i ziemniaki gotujemy na parze od 35 do 40 minut. Czas gotowania uzależniony jest od ilo¶ci piersi oraz ziemniaków. Polecam też przygotowanie większej ilo¶ci piersi z mniejsz± ilo¶ci± farszu, tak aby po zawinięciu nie było widać farszu.
Po wystudzeniu idealne jest też na kanapki z pomidorkiem i ogórkiem lub innymi ¶wieżymi warzywami. Pier¶ bardzo smaczna i bardzo syc±ca, smacznego.


pier¶ gotowana na parze nadziewana farszem ze szpinaku sera ricotty orzechów nerkowca i suszonej żurawiny, ziemniaki gotowane na parze z rozmarynem

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz