Piersi z kurczaka w curyy z kaszą i buraczkami


Składniki (2 - 3 porcje):
2 szt piersi z kurczaka (duże)
200 g jogurt naturalny
50 ml mleko 2%
150 g kasza jęczmienna
150 g buraczki ćwikłowe - wiórka
piersi z kurczaka jogurt naturalny tola mleko mleczna dolina 2% kasza jęczmienna wiejska buraczki tarte w wiórki

Przyprawy:
Sól, 3 łyżeczki curry, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki, płaska łyżeczka kucharka
sól, solniczka curry ostra papryka chili vegeta, wegeta

Przygotowanie:

piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia Piersi dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy zbędny tłuszcz, powięź i chrząstki łączace.
Możemy podzielić je na mniejsze kawałki, odkrawamy spodnią część piersi.


jogurt naturalny, mleko, curry, ostra papryka, sól Do pojemniczka w którym będziemy marynowali piersi wlewamy 50 ml mleka, 200 gram jogurtu naturalnego, trzy łyżeczki curry, płaską łyżeczkę ostrej papryki i soli do smaku według uznania.

piersi z kurczaka zamarynowane w jogurcie mleku i curry Marynatę dokładnie mieszamy, wkładamy do niej piersi a dodatkowo widelcem nakłuwamy piersi aby jeszcze lepiej przeszły smakiem i zapachem przypraw.
Tak przygotowane piersi odstawiamy do lodówki na 3 do 4 godzin, można przygotować je dzień wcześniej i marynować całą dobę.

pojemniczek do gotowania na parze, kasza jęczmienna wiejska, woda doprawiona vegetą Po zamarynowaniu przekładamy piersi na pierwszy poziom parowaru razem z całą marynatą.
Do pojemniczka w którym gotujemy na parze wsypujemy 150 gram kaszy jęczmiennej.
Gotujemy wodę, 200 ml gorącej wody wlewamy do kubeczka, doprawiamy płaską łyżeczką kucharka lub vegety, mieszamy i zalewamy tym kaszę.
Kaszę wkładamy na drugi poziom parowaru, wszystko gotujemy 35 minut po ugotowaniu piersi podajemy z kaszą i buraczkami, smacznego.

pierś w curry z kaszą i buraczkami

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz