Piersi po prowansalsku (4 porcje)


Składniki:
4 szt. Piersi z kurczaka (1 pierś pojedyncza = 1 porcja)
1 szt. Sałata lodowa (do sałatki tyko połowa)
1 - 2 szt. Pomidory
1 szt. Ogórek śieży szklarniowy
1 szt. Papryka (czerwona lub żółta)
1 Ząbek czosnku
400g. Jogurt naturalny (200g. do marynaty, 200g do sosu)
50ml.  Mleko (z kartonu, zawartość tłuszczu 2 - 4 %)

piersi z kurczaka sałata lodowa pomidory ogórek świeży papryka słodka czosnek jogurt naturalny mleko w kartonie

Przyprawy:
Pieprz, sól, zioła prowansalskie (1 łyżeczka do sosu, pozostała część do marynaty)

sól i pieprz zioła prowansalskie, przyprawa prowansalska

Przygotowanie:
Piersi należy przygotować i zamarynować dzień wcześniej.
Piersi myjemy osuszamy a następnie odkrawamy zbędny tłuszcz i przekładamy do pojemnika w którym będziemy je marynować.
piersi w marynacie po prowansalsku 200 gram jogurtu przekładamy do miseczki, wlewamy 50 ml mleka solimy pieprzymy do smaku, jedną łyżeczkę ziół wsypujemy do pozostałej części jogurtu z którego wykonamy sos a pozostałą część ziół do marynaty.
Marynatę mieszamy i zalewamy tym piersi, dodatkowo piersi nakłuwamy widelcem aby pierś nabrała smaku i zapachu ziół.
Tak przygotowane piersi odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Do pozostałej części jogurtu w której jest łyżeczka ziół prowansalskich ścieramy ząbek czosnku, solimy i pierzymy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
sałatka do kebaba Wszystkie warzywa myjemy, z sałaty pozbywamy się zwiędłych liści, ogórek może zostać ze skórką, z papryki wycinamy gniazdo nasienne.
Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki, nie kroimy aby nie ściemniała, paprykę i pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki, wszystko mieszamy.






Piersi gotujemy 30 - 40 minut podajemy na sałatce polaną sosem czosnkowo prowansalskim, smacznego.


piersi po prowansalsku

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz