Nadziewana kapusta w這ska


Sk豉dniki (4 - 5 porcji):
500g. mielonego mi瘰a z indyka
1 szt. kapusta w這ska
200 - 250g. ry簑 risotto
150g. sera d逝godojrzewaj帷y
500g. przecier pomidorowy
mi瘰o mielone z indyka kapusta w這ska ry risotto ser d逝godojrzewaj帷y stary ol璠er przecier pomidorowy


Przyprawy:
S鏊, suszone oregano, suszona bazylia, cukier, ostra papryczka chili
s鏊, solniczka oregano suszone suszona bazylia cukier bia造 ostra papryczka chili


Przygotowanie:

oliwa z oliwek, vegeta, warzywko, kucharek
Na samym pocz徠ku przygotujemy ry gdy musi on by wystudzony przed przygotowaniem farszu.
Do miseczki wsypujemy oko這 p馧torej 造瞠czki przyprawy kucharek, warzywko lub vegeta oraz wlewamy p馧torej 造磬i oliwy z oliwek.



bulion
Wszystko zalewamy oko這 300 mililitrami gor帷ej wody i dok豉dnie mieszamy. Wsypujemy 200 - 250 gram闚 ry簑 risotto do miseczki w kt鏎ej b璠ziemy go gotowa, zalewamy wcze郾iej przegotowanym gor帷ym bulionem i gotujemy na parze oko這 20 do 25 minut. Je瞠li po wlaniu bulionu ry nie zostanie przykryty to nale篡 dola gor帷ej wody aby ca造 ry by przykryty bulionem.



ugotowany ry risotto na parze Ugotowany ry przek豉damy do wi瘯szego pojemnika i odstawiamy do wystygni璚ia.



kapusta w這ska, czerwony n騜 kuchenny
Teraz zajmiemy si kapust oraz sosem do go陰bk闚. Kapust obracamy tak aby by widoczny g陰b i odcinamy po kolei li軼ie. Warto odrzuci dwa wierzchnie li軼ie, ka盥y li嗆 odcinamy od g陰ba i lekko 軼i庵amy.




kapusta w這ska, li軼ie kapusty w這skiej, drewniana deska kuchenna
Tak oddzielone li軼ie wk豉damy do parowaru na pierwszy i drugi poziom. Dobrze je瞠li parowar ma wyci庵ane dna w poziomach, wyci庵amy dno z poziomu drugiego i robimy jeden wielki poziom w kt鏎ym uk豉damy li軼ie kapusty. Trzeci poziom zostawiamy dla miseczki z sosem pomidorowym.



przecier pomidorowy, suszone oregano, suszona bazylia, cukier, s鏊, ostra papryczka chili
Do miseczki wlewamy 500 gram przecieru pomidorowego, doprawiamy sol, dwiema 造瞠czkami suszonego oregano, szczypt bazylii, posiekan ostr papryczk chili oraz wsypujemy dwie 造瞠czki cukru aby z豉ma kwa郾y smak pomidor闚. Wszystko dok豉dnie mieszamy, wstawiamy na trzeci poziom parowaru i gotujemy razem z li嗆mi oko這 30 do 35 minut.


ser d逝godojrzewaj帷y stary ol璠er, mi瘰o mielone z indyka, ry risotto ugotowany na parze w bulionie, plastikowa miska kuchenna
W czasie gdy gotuje si kapusta i sos przygotujemy farsz. Do ostudzonego ry簑 risotto dodajemy 500 gram mielonego mi瘰a z indyka, na tarce do parmezanu 軼ieramy 100-150 gram sera d逝godojrzewaj帷ego stary ol璠er.
Farsz nie wymaga solenia gdy ser jest do嗆 s這ny a ry ugotowany zosta w do嗆 s這nym bulionie, wszystko dok豉dnie wyrabiamy na g豉dka mas.



ugotowany li嗆 kapusty w這skiej, drewniana deska do krojenia
Mis z ugotowanymi li嗆mi kapusty w這skiej wk豉damy do zlewu i przep逝kujemy zimn wod aby je szybko sch這dzi. Sprawdzamy sos i ewentualnie doprawiamy wed逝g uznania gdy b璠zie gotowa si jeszcze raz razem z nadzianymi li嗆mi kapusty. Wystudzone li軼ie po kolei przek豉damy na desk i w razie konieczno軼i wykrawamy grub cz窷 鈔odkow li軼ia.


kapusta w這ska ugotowana na parze, farsz do kapusty wloskiej, drewniana deska kuchenna Na li軼ia przek豉damy odpowiedni porcj farszu, w zale積o軼i od wielko軼i li軼ia.



li嗆 kapusty w這skiej ugotowany na parze Nast瘼nie zawijamy d逝窺ze kraw璠zie li軼ia do 鈔odka.



nadziewana kapusta wloska, go陰bek Teraz zawijamy dwie kr鏒sze kraw璠zie li軼ia i uk豉damy do tak aby zosta造 przygniecione przez ci篹ar farszu.



nadziewana kapusta w這ska, go豉bki innaczej Tak nadziane li軼ie kapusty w這skiej przek豉damy na pierwszy i drugi poziom parowaru.
Na trzecim poziomie uk豉damy sos i wszystko gotujemy 40 - 45 minut.

Po ugotowaniu przek豉damy s逝szn porcj na talerz, polewamy sosem i smacznego.

nadziewana kapusta w這ska w sosie pomidorowym, go陰bki gotowane na parze

Niepo這mice 2011, Piotr Eliasz