Papryka nadziewana mięsem i kaszą w sosie pomidorowym


Składniki (3 - 4 porcje):
250g. mięso mielone z indyka
4 - 5 szt. papryka słodka, biała (banana)
100g. kasza jęczmienna wiejska
500g. przecier pomidorowy
1 szt. papryka chili (duża)
mięso mielone z indyka indykpol 500g papryka słodka odmiana banana kasza jęczmienna wiejska przecier pomidorowy ostra papryka chili duża

Przyprawy:
Sól, oregano, cukier biały
sól oregano cukier biały

Przygotowanie:

kasza jęczmienna wiejska, plastikowy pojemniczek do gotowania na parze

Do pojemniczka wsypujemy 100 gram kaszy, zalewamy 150 ml. gorącej lekko posolonej wody i wstawiamy do parowaru na 15 - 18 minut, kaszę po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia.







papryka słodka banana, drewniana deska do krojenia

Paprykę płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

papryka słodka żółta banana, drewniana deska do krojenia

Od papryki odcinamy szersze końce z których wychodzi część łodygi. Pozbywamy się gniazd nasiennego i nasion. Końcówek nie wyrzucamy, dokładnie obkrawamy i siekamy, dodamy je do farszu.


kasza jęczmienna wiejska gotowana na parze, mięso mielone z indyka, sok pomidorowy, plastikowy pojemniczek

Wystudzoną kaszę przekładamy do pojemniczka w którym będziemy wyrabiali farsz. Do kaszy dodajemy 250 gram mięsa mielonego z indyka, wlewamy 100 mililitrów soku pomidorowego tomatera, wszystko solimy lekko do smaku.




sok pomidorowy tomatera, mięso mielone z indyka, papryka słodka banana
Do farszu dodajemy końcówki papryki posiekane w kostkę.


papryczka chili, drewniana deska do krojenia

Papryczkę chili przekrawamy na pół wzdłuż. Usuwamy nasiona razem z gniazdem nasiennym i płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Połowę papryczki siekam i dodajemy do farszu. Podczas krojenia i obróbki papryczki chili uważajmy na oczy aby przez pomyłkę ich nie potrzeć, skutki są opłakane.

sok pomidorowy tomatera, mielone mięso z indyka, papryka słodka banana, ostra papryczka chili, plastikowa miska

Po dodaniu papryczki do farszu wszystko wyrabiamy na gładka masę. Tak wyrobionym farszem nadziewamy paprykę.




nadziewane papryki mięsem i kaszą jęczmienną, deska do krojenia

Tak nadzianą paprykę układamy na pierwszym i drugim poziomie parowaru. Jak widać brakło mi papryki a z pozostałego farszu ulepiłem dwa pulpeciki.

sok pomidorowy tomatera, papryczka chili, cukier biały, suszone oregano

Do blendera wlewamy pozostałą część soku 400 ml., wsypujemy dwie łyżeczki cukru, płaską łyżeczkę oregano, połowę papryczki chili i lekko solimy do smaku. Wszystko miksujemy aż papryczka zostanie posiekana, sos wlewamy do miseczki w której gotujemy na parze i wkładamy na trzeci poziom. Jeżeli nie mamy blendera to bez obaw papryczkę chili siekamy a wszystko mieszamy już w pojemniczku w którym gotujemy na parze. Paprykę i sos gotujemy na parze 60 minut, smacznego. Papryka której użyłem w przepisie jest teraz bardzo tania, nazywam ją Polska papryką gdyż od niepamiętnych czasów uprawiam ją w ogródku. Moim zdaniem niedoceniana jest w kuchni a jest tania, do tego ugotowaniu ma bardzo delikatny i aksamitny smak.

nadziewana paryka, faszerowana paryka, gotowana papryka na parze w sosie pomidorowym, nadziewana paryka w sosie pomidorowym nadziewana papryka mięsem i kaszą jęczmienną gotowana na parze w sosie pomidorowym

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz