Miodowe kąski z piersi kurczaka


Składniki (2 - 3 porcje):
2 - 3 szt. piersi z kurczaka
1 szt. papryka słodka
1/2 główki sałaty lodowej
250g. jogurt naturalny
250g. jogurt naturalny typu greckiego
3 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego (płynny)
4 ząbki czosnku
piersi z kurczaka papryka słodka, żołta, czerwona, zielona sałata lodowa jogurt naturalny tola wapń jogurt naturalny tolonis typu greckiego o zmniejszonej zawartości tłuszczu miód pszczeli czosnek, ząbki czosnku
Przyprawy:
Sól, pieprz, papryka ostra
sól młynek pieprz ziarnisty papryka ostra galeo

Przygotowanie:

ostra papryka, miód lipowy, jogurt naturalny tola, porcelanowa miseczka żółta W pierwszej kolejności przygotujemy marynatę w której będziemy marynować piersi z kurczaka. Do miseczki wlewamy 250 gram jogurtu naturalnego ''tolonis'', wsypujemy 3 czubate łyżeczki ostrej papryki oraz 4 łyżki miodu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy, w tym czasie przygotujemy piersi z kurczaka.

piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia mięsa Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimna bieżącą wodą, odkrawamy zbędny tłuszcz, powięź i ewentualnie wykrawamy kostki które czasami pozostają w piersi. Następnie kroimy w niewielkie kąski, najlepiej kroić pierś w poprzek, wrzucamy do plastikowej miski w której będą się marynowały.



marynata do piersi z kurczaka, marynowane piersi z kurczaka w miodzie i jogurcie Pokrojone piersi z kurczaka zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą, marynujemy 24 godziny trzymając je oczywiście w lodówce.

jogurt naturalny typu greckiego, czosnek Teraz należy zrobić sos czosnkowy, dokładny przepis znajdą Państwo TUTAJ. Ja zrobiłem sos koperkowy, jednak polecam czosnkowy gdyż idealnie się komponuje z miodowymi kąskami.

Gdy już mamy gotowy sos czosnkowy, możemy wcześniej zamarynowane kąski z piersi kurczaka przełożyć do parowaru.

Warto wcześniej je odcedzić z marynaty w durszlaku i dopiero przełożyć na pierwszy poziom parowaru.

Piersi z kurczaka gotujemy na parze 30 do 35 minut, w między czasie przygotujemy warzywa.




słodka czerwona papryka, słodka żółta papryka, sałata lodowa Jak widać ja użyłem do mojej sałatki dwóch kolorów, połowę papryki czerwonej i połowę żółtej. Paprykę dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, pozbywamy się gniazda nasiennego i połowę z każdego koloru kroimy w kostkę lub paski. Z sałaty lodowej ściągamy wierzchnie liście, przekrawamy na pół i jedną część kroimy w kostkę lub według własnego upodobania. Sałatkę mieszamy i porcję kładziemy na talerz.

Po ugotowaniu kąsków z piersi kurczaka układamy słuszną porcję na sałacie i papryce oraz polewamy sosem czosnkowym.

Piersi są słodkie lekko orzechowe i nie są pikantne mimo tego że marynata zawierała trzy łyżki ostrej papryki, papryka suszona nadała im tylko koloru.

Ja zrobiłem je z sosem / dipem koperkowym, jednak stanowczo polecam sos / dip czosnkowy który nada temu daniu wyrazistości.

miodowe kaski z piersi kurczaka gotowane na parze, sos koperkowy, sałata lodowa, papryka żółta słodka, sałata lodowa

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz