Marchwiowe pulpety w koszyczkach z makaronu tagliatelle w sosie pomidorowym


Składniki (2 - 3 porcje):
250g. Mięso mielone z indyka
200 - 250g. Marchew świeża
6 koszyczków makaronu tagliatelle
300ml. Soku zagęszczonego z pomidorów
mięso mielone z indyka indykpol 500g marchew tagliatelle sok pomidorowy tomatera

Przyprawy:
Sól, oregano, bazylia, ostra papryczka chili, cukier biały, parmezan, świeża bazylia
sól oregano bazylia ostra papryka chili cukier biały parmesan, parmezan bazylia świeża

Przygotowanie:

marchew starta, plastikowa miseczka Marchew (200 - 250 g. około 3 szt) płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy końce i lekko ścieramy skórkę ostrą krawędzią noża, tak przygotowaną ścieramy w paski na małym oczku.

starta marchew, mięso mielone z indyka, oregano suszone, bazylia suszona, ostra papryczka chili, sól, plastikowa miska Do tak startej marchwi dodajemy 250g mięsa mielonego z indyka, doprawiamy solą, 1 łyżeczką oregano, płaską łyżeczką bazylii oraz ostrą papryczką chili według uznania.

marchwiowe pulpeciki Mięso z marchwią i przyprawami dokładnie wyrabiamy, następnie formujemy pulpeciki.
Tak przygotowane pulpeciki układamy na pierwszym poziomie parowaru.
Aby zrobić więcej porcji polecam dodać więcej mięsa i marchwi, najlepsze pulpety wychodzą jak mieszamy marchew z mięsem w stosunku 1:1 .
sok pomidorowy, bazylia, oregano, cukier, sól, papryczka chili, miseczka do gotowania na parze Do miseczki w której gotujemy na parze wlewamy 300 ml. soku z pomidorów.
Wszystko doprawiamy sola, papryczką chili według uznania, wsypujemy płaską łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano oraz dwie łyżeczki cukru.
Sos dokładnie mieszamy i ustawiamy na drugim poziomie parowaru, razem z pulpetami gotujemy 35 minut
makaron tagliatelle, talerz W międzyczasie ugotujemy makaron.
Odradzam gotowanie go w parowarze osobą które maja duży pojemnik do gotowania zupy gdyż mamy mniejszą kontrolę i makaron może się rozgotować.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu podanego na opakowaniu, w moim przypadku czas gotowania to 7 minut.
Po ugotowaniu makaronu przekładamy dwa lub trzy koszyczki na talerz, na każdym koszyczku kładziemy ugotowanego pulpeta marchwiowego.
Wszystko polewamy sosem pomidorowym, ścieramy parmezan i dekorujemy świeżymi listkami bazylii, smacznego.

marchwiowe pulpety w koszyczkach z makaronu tagliatelle w sosie pomidorowym

Niepołomice 2011, Piotr Eliasz